Соботка: Европа се суочава са сепаратизмом и национализмом

Премијер Чешке Бохуслав Соботка оценио је да ЕУ мора да буде флексибилнија како би се суочила са новим таласом национализма.

Бохуслав Соботка рекао је да страхује да Европа доживљава талас сепаратизма и национализма.

"Морамо бити спремни да се томе супроставимо. Верујем да имамо низ снажних аргумената за наставак европског пројекта. Између осталог и зато што је ЕУ најбоље осигурање од понављања злочина 20. века", подвукао је Соботка у интервјуу бечком дневнику Стандард.

Упитан шта за њега значи одлука Британаца о иступању из ЕУ, Соботка је рекао да почиње нова етапа европске интеграције.

"Европа је и за Чешку најбоља гаранција за стабилност и мир. Али ЕУ мора да буде делотворнија, флексибилнија, мање бирократска. Желео сам да Британци остану у ЕУ. У глобализованом свету настају нови центри политичког и економског утицаја. Ако Европа жели да задржи свој значај не би требало да почне да се дели и тиме сама себе слаби. Међутим и поред тога одлука Британаца није крај света, а тако ни ЕУ", уверен је Соботка.

Не желећи да улази у унутрашњу политику Велике Британије, премијер Чешке је рекао да, ако је одржавање референдума било мотивисано, пре свега, као покушај да се уједине конзервативци, онда је цена коју сада та земља плаћа релативно висока.

Указао је да је ЕУ до сада увек успевала да савлада кризе, можда не са највишим оценама, али је важан резултат.

Истовремено констатује да су многе одлуке донете без да се узме у обзир ситуација у појединим земљама, чиме се, често непотребно, јавност окренула против Уније.

Када је реч о избегличкој кризи, Соботка је истакао да су националисти у Чешкој и другим земљама били оснажени обавезујућим елементом код расподеле избеглица.

Чешки премијер је додао да сматра да избегличку кризу не може решити једна земља сама, већ захтева заједничко деловање.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара