Брегзит, драматичан пораст расистичких инцидената

После референдума о узласку из Европске уније, забележен је драматичан раст расистички мотивисаних инцидената у Британији, пише Вашингтон пост.

Велики број расистичких инцидената у Великој Британији пријављен је полицији после референдумске победе присталица изласка из Европске уније. Друштвене мреже затрпане су објавама о ксенфобним појавама, што указује на то како излазак Британије из ЕУ охрабрује оне који су склони екстремном расизму, истиче се у тексту вашигтонског дневника.

Велики број објава на Твитеру сведочи о порукама странцима и британским грађанима пакистанског порекла који раде и живе у Уједњеном Крљевству да се "пакују и врате тамо одакле су дошли".

Полиција у западном Лондону истражује случај који је окрактерисала као "расистчки мотивисан". На згради Друштвеног и културног удружења Пољака освануо је графит "Идите кући".

Такође, растурани су и двојезични леци са поруком: "Напуштање ЕУ/Нема више пољских штеточина".

Са друге стране, победници референдума уверавају да нови имиграциони закони неће утицати на грађане ЕУ који већ живе у Уједињеном Краљевству. Упркос уверавањима, многи имигранти нису сигурни у своју будућност.

Ни широко популарни британски таблоиди нису учинили много да смире осећања јавности у вези са имиграцијом.

Реакције на већину напада који су пријављени од петка своде се на поруку да "победници референдума треба да објаве репатријацију свих који нису беле расе ни англосаксонског порекла", иако су из званичне кампање Брегзита апеловали да се то не чини, наводи се у тексту Вашингтон поста.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво