ЕУ: Камерон неће у уторак активирати члан 50

Европска унија не очекује да ће британски премијер Дејвид Камерон активирати механизам којим се започиње процес преговора о Брегзиту када се буде састао с осталим лидерима ЕУ на самиту у уторак.

"У овом тренутку не очекујемо да ће премијер Камерон у уторак активирати члан 50", рекао је неименовани европски званичник Ројтерсу.

На самиту у Бриселу Камерон ће информисати лидере ЕУ о гласању за излазак из Уније на британском референдуму.

Ројтерс наводи да остали лидери ЕУ у суштини схватају зашто Камерон, који је изјавио да ће поднети оставку и оставити активирање члана 50 свом наследнику, не може да покрене већ у уторак процес који траје две године.

Механизам изласка из Европске уније регулисан је први пут 2009. године Лисабонским споразумом, односно чланом 50. тог споразума, али који до сада никада није активиран.

Тај члан дефинише услове добровољног изласка из ЕУ, на шта има право свака држава чланица без било каквог посебног оправдања.

У ставу 1. тог члана наводи се да свака држава чланица Европске уније може да донесе одлуку о повлачењу у складу са својим уставним одредбама.

Званична одлука још није донета, референдумски резултати треба да буду потврђени и Лондон треба званично да се обрати Бриселу и да објасни своје намере.

За сада није извесно када ће се то догодити, пошто унутрашње ствари у Великој Британији нису тако једноставне, нарочито после изјава које стижу из Шкотске, али и после петиција за останак, најпре Лондона, а затим и комплетне Британије у Европској унији.

Ипак, када до тога дође и када Лондон буде био спреман да саопшти Бриселу шšта су рекли грађани Британије, ЕУ ће склопити уговор са Британијом, уз дефинисање будућег односа.

Ако тако одлучи, Лондон ће морати са Бриселом да договори "уговор о изласку", који ће у име Уније склопити Савет ЕУ квалификованом већином, уз пристанак Европског парламента.

Став 3. наводи да уговори одмах ступају на снагу, ако се постигне споразум о повлачењу. Ако не, после две године је "развод" званичан, али Брисел може да продужи тај рок.

У том случају држава која се повлачи нема никакву могућност учествовања у расправама нити доношења одлука које се тичу ње упућује став 4., а став 5. предвиђа да би "предомишљање" значило поновни улазак у процес придруживања, са свим преговорима и "степеницама" које треба да пређе свака друга држава која жели да постане кандидат за чланство у ЕУ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи