Свеправославни сабор: Заштитити верске мањине на Блиском истоку

Вође православних цркава из целог света са Свеправославног сабора на грчком острву Крит позвале су на заштиту верских мањина на ратом захваћеном Блиском истоку и упозорили на "моралне дилеме" убрзаног научног напретка.

"Православна црква је посебно забринута због ситуације у којој су се нашли хришћани и друге прогоњене етничке и верске мањине на Блиском истоку. Она упућује посебан апел владама у том региону да заштите популације хришћана - православце, вернике древног источног хришћанства и друге хришћане, који су опстали у колевци хришћанства", наводи се у закључном документу првог Свеправославног сабора у овом миленијуму, који је трајао недељу дана.

АФП преноси да је на овом окупљању око десетак цркава из целог света било и дискусија у вези са питањима брака, поста и заједничког представљања у епархијама у земљама попут САД и Аустралије.

Агенција наводи да је јединство православаца ипак нарушено тиме што на Криту није било руског патријарха Кирила, који представља 130 милиона верника или половину православне популације, као ни православних цркава Бугарске и Грузије, за које АФП наводи да се сматрају блиским Москви.

Антиохијска патријаршија је, такође, изостала са сабора због свађе са Јерусалимом у вези са постављањем свештеника у Катару.

Главна тема сабора биле су "негативне последице научног напретка", а вође цркава су изразиле забринутост због "моралних дилема" које произилазе из убрзаних постигнућа на пољима генетике и биотехнологије.

"Човек све интензивније експериментише са својом природом на екстреман и опасан начин. Он је у опасности да буде претворен у биолошку машину, у безличну друштвену јединицу или у механички уређај контролисаних мисли", навели су учесници Сабора.

Последњи овакав скуп одржан је 1054. године када се хришћанство раздвојило на католичанство и православље у такозваној "великој шизми", а за припрему новог сабора било је потребно више од 50 година.

АФП подсећа да у свету има око 250 милиона православних верника и 14 аутономних православних цркава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво