Наjбогатиjих 400 изгубило 127 милиjарди долара за дан

Одлука Британаца да напусте ЕУ изазвала је тешке потресе на свим светским глобалним тржиштима капитала, а само у једном дану, 400 најбогатијих људи света изгубило је 127,4 милијарди долара, процене су агенције Блумберг.

Богати Британци изгубили су "само" 5,5 милијарди долара. Због Брегзита", европска тржишта забележила су најоштрији пад од 2008. године, а фунта је пала на рекордно низак ниво, што се не памти још од времена премијерке Маргарет Тачер.

Блумбергов индекс милијардера показује да су милијардери због Брегзита изгубили 3,2 одсто нето капитала, што се процењује на 3.900 милијарди долара. Међу европским милијардерима, највеће губитке има Амансио Ортега, најбогатији Европљанин, који је изгубио шест милијарди долара.

И многи други мултимилијардери доживели су због Брегзита велике губитке. Тако су први човек "Мајкрософта" и први човек "Амазона", Бил Гејтс и Џеф Безос изгубили по милијарду долара, колико је изгубио и најбогатији Британац, Џералд Кевендиш, преноси Спутњик.

Брегзит није толико утицао на британске богаташе – њих 15 свеукупно је изгубило "само" 5,5 милијарди долара. Сувласник брокерске куће "Харгривс-Лансдаун", Питер Харгривс, изгубио је највише, 2,9 милијарди долара, што износи 19 одсто његовог богатства.

Да иронија буде већа, Харгривс је изразити поборник Брегзита и за кампању за излазак Британије из ЕУ донирао је 3,2 милиона фунти.

Харгривс због тога не показује кајање и каже да је спреман да са новом британском владом учествује у преобликовању економије, када Британија напусти Унију.

"Имам огромно пословно, преговарачко и економско искуство и ја сам један од најуспешнијих британских привредника. Ако ме не укључе, луди су", рекао је Харгривс.

Ричард Брансон, заговорник останка Британије у Унији, помирио се са одлуком својих сународника наглашавајући да би британска "одлучност, решеност и осећај за добро" били неопходни "током месеци и година искушења".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво