Брегзит, како је шампањац враћен у фрижидер

Британски Гардијан пише како се лидерима кампање за останак Велике Британије у ЕУ, у ноћи између четвртка и петка, оптимизам претворио у очај, пошто је пропало "коцкање" премијера Камерона.

Како наводи Гардијан, док су припадници кампање за останак чекали прве резултате, пили су воду и вино у топлој соби Ројал фестивал хола у Лондону.

Имали су разлога да верују да ће све испасти добро. Последња истраживања јавног мњења давала су им предност, мада она није била довољна да отера нервозу. Позване су и телевизијске камере и екипе и сви су били нервозни.

"Била је чудна атмосфера. Нешто између журке и спин-собе", каже посланик торијеваца који је био тамо, пише Гардијан.

Недалеко, код Вестминстерске палате, тим кампање за излазак је имао своју "журку", али уздржанију.

Неки од њихових чланова плашили су се најгорег, када су истраживања Com Res-a и Ipsos Mori-a на крају гласања у десет сати била против њих.

"Међутим, имали смо и мрачније тренутке од тог. Само смо морали да будемо стрпљиви и имамо вере", прича један од учесника кампање за излазак, пише Гардијан.

Дејвид Камерон је био у Даунинг стриту са својим политичким тимом, док су Борис Џонсон и Мајкл Гоув били у својим кућама, чекајући најважнију одлуку за генерецију Британаца.

Сва тројица су била обавештена како треба да тумаче прве резултате.

Њукасл, за који су знали да ће први стићи, био је веома значајан у сваком погледу. Да би кампања за останак успела, Њукасл је морао одлучно да гласа за ту опцију. Њукасл је гласао за останак, али само са 51 према 49 посто. Било је много горе него што су очекивали.

Онда су уследили Сандерленд и други градови, откривајући тренд. Кампања за излазак је премашивала очекивања и то константно.

"Узорци које смо добијали показивали су да смо пет, шест или седам процената изнад онога како смо очекивали", наводи извор из кампање за излазак, пише Гардијан.

Тада је Џон Куртис, кога Гардијан наводи као доајена изборних анализа, рекао је да је време да људи из кампање за останак у ЕУ "врате шампањац у фрижидер".

Опција за останак у ЕУ добро је пролазила у Лондону и у деловима торијевког југа, али недовољно да парирају ономе што се дешавало у упориштима лабуриста на северу.

Земља се делила. Током кратких периода деловало је да ће исход бити веома близу. У 02.51 Би-Би-Си објављује да су обе стране на 50 посто.

Међутим, постало је јасно да су области лабуриста изгубљене за Камерона.

Осетивши да се нешто лоше дешава, повукао је свој политички тим на дискусије са канцеларом Џорџом Озборном. Фунта је наставила да пада.

До 3.30 Камерон је знао да је његова судбина запечаћена. Његов тим за комуникације, који је пре тога отишао у Фестивал хол очекујући да подигне чаше за победу, вратио се у Даунинг стрит да се суочи са поразом.

За то време лидер кампање за излазак Британије из ЕУ Доминик Камингс покушао је да остане миран док их званични резултати не прогласе за победника.

Ипак, изашао је из канцеларије, скочио на један сто и ударцем руком избио плочу на плафону изнад њега.

Пол Стивенсон, директор комуникације те кампање, затворио се у климатизовану собу и чекао да се све заврши.

Најџел Фараж, који је пре тога почетком ноћи већ прихватио пораз, био је први политичар који је објавио победу речима: "Зора свиће над независним Уједињеним краљевством". Била је то, како је рекао лидер УКИП-а, "победа за праве људе, победа за обичне људе, победа за пристојне људе".

Међутим, док су лидери кампање за излазак славили, фунта је падала и падала. Референдум је оставио нацију подељеном према географским, генерацијским и класним линијама, пише Гардијан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи