Могерини: После Брегзита јединство ЕУ још важније

После одлуке Британије да напусти Европску унију још је важније да ЕУ покаже јединство у борби против растућих глобалних изазова.

"Сврха, чак и постојање наше Уније доведени су у питање. Ипак, нашим грађанима и свету потребна је јака ЕУ као никад пре", навела је Могерини у извештају о глобалној стратегији о којој ће ЕУ дискутовати на самиту следеће недеље.

У изазовним временима, јака Унија је та која размишља стратешки, дели визију и делује заједно, навела је она.

"То је још тачније после британског референдума", истакла је Могерини.

Уочи састанка Савета ЕУ 28. и 29. јуна, Могерини је послала државама чланицама Уније унапред припремљени примерак Глобалне стратегије ЕУ у спољној политици и безбедности.

Могеринијева ће стратегију формално представити током предстојећег састанка у Бриселу.

Направљен је и сајт посвећен новој стратегији - europa.eu/globalstrategy/en, a како се наводи, стратегија која је елаборирана под вођством високе представнице одражава колективна гледишта изражена у процесу и нуди стратешку визију глобалне улоге ЕУ.  

Лидери ЕУ прошле године су задужили Могерини да изради "Глобалну стратегију спољне и безбедносне политике" као одговор на мноштво безбедносних изазова од којих је највећи мигрантска криза.

Овај извештај је требало да се нађе на врху агенде самита ЕУ у уторак и среду у Бриселу, али је Брегзит све друге теме гурнуо у други план, наводи АФП.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво