Папа завршио посету Јерменији пуштањем голуба мира према Турској

Поглавар Римокатоличке цркве Фрања завршио је тродневну посету Јерменији симболичним пуштање голуба мира према граници с Турском, после жестоких критика на његов рачун због примедбе да је почињем геноцид над Јерменима.

Папа је последњу етапу посете завршио у манастиру код јерменско-турске границе где се Фрања помолио пре него што је изашао на трем манастира и пустио голуба према Турској.

Римокатолички поглавар је изазвао критике Турске због осуде геноцида над Јерменима за време Отоманског царства.Потпредседник турске владе Нуретин Чанликли рекао је да је папина "жалосна и није у складу са стварношћу".

Ватикан је одговорио да папа није под утицајем "крсташког духа"нити је говорио против Турске помињући масакр над Јерменима.

Tоком свете литургије, папа је од Апостолске цркве у Јерменији затражио да "убрза кораке према пуном заједништву" између Рима и источних цркава.

У свечаној поворци, папа је у пратњи јерменских свештеника који су певали псалме, стигао до олтара испод каменог трема Порте Светог Григорија Просветитеља.

Тај олтар на отвореном око 20 километара од Јеревена изграђен је 2001. године поводом обележавања 1.700 година хришћанства у Јерменији.

Папа је понизно затражио од Јермена да благосолове њега, Католичку цркву и "кораке ка пуном заједништву"." Следимо Божији позив ка пуном заједништву и убрзајмо кораке ка томе", рекао је папа.

Јерменска апостолска црква, која данас припада више источном православљу, издвојила се у четвртом веку од тадашње заједничке хришћанске цркве, јер је одбила двоструку улогу Христа, људску и божанску.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво