Си: Кина против једностране политике санкција

Кина се противи употреби силе, претњи силом, лаком увођењу санкција и примени једностраних акција без сагласности заинтересованих страна, изјавио је председник Кине Си Ђинпинг након разговора са руским лидером Владимиром Путином који борави у посети Кини.

"Ја и господин Путин сматрамо да Кина и Русија, као сталне чланице Савета безбедности УН и конструктивне снаге осигурања регионалне и међународне безбедности и стабилности, треба одлучно да се придржавају циљева и принципа Повеље УН, главних норми међународног права, како би се осигурале глобална стратеšка равнотеžа и стабилност и чврсто бранила међународна правичност"“, рекао је Си Ђинпинг, преноси Спутњик.

„Кина се увек залаже за политичко решавање међудржавних спорова и актуелних регионалних проблема путем пријатељских консултација и мирних преговора“, изјавио је Си.

Путин је у Пекинг стигао у петак из Ташкента, престонице Узбекистана, где је одржан самит Организације за Шангајску сарадњу.

Кремљ се нада да ће посета руског лидера Кини бити садржајна и продуктивна, а две стране планирају да потпишу више десетина споразума.

Иначе Русија и Кина ће проширити употребу националних валута у међусобним трансакцијама ради смањења зависности од спољних фактора, рекао је Путин у Пекингу.

"Ради смањења зависности од спољних фактора ми проширујемо употребу националних валута у међусобним плаћањима. Удео руске рубље у таквим плаћањима је три одсто, док је кинеског јуана много већи – девет одсто. Притом, последњи показатељи треба осетно да порасту након отварања обрачунског центра за трансакције са јуаном у Русији"“, рекао је руски председник на крају руско-кинеских разговора.

Након разговора стране су потписале солидан пакет споразума који се тичу разних аспеката сарадње: од космоса и енергетике до туризма и испоруке жита Кини, преноси Спутњик.

Путин је саопштио да је разговарао са кинеским колегом о заједничким напорима у борби против међународног тероризма, о Сирији и о нуклеарном проблему Северне Кореје.

„Разговарали смо о последњим акцијама у решавању најважнијих светских и регионалних проблема, заједничким напорима у борби против међународног тероризма, јачању безбедности у Пацифичком региону, осигурању ненуклеарног статуса Корејског полуострва“, рекао је Путин.

Додао је да су међу заједничким спољнополитичким задацима помагање у решавању сиријске кризе и подршка миру и стабилности у Јужнокинеском мору и у Централној Азији.

Путин је истакао да су се Москва и Пекинг договорили о сарадњи и по питању развоја нуклеарне енергије у трећим земљама.

„Развија се сарадња у сфери коришћења нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе. Радимо на томе да до 2018. године у Тјангванској нуклеарној централи прораде јоšш два енергетска блока која су изграђена по руским технологијама. Договарамо се да активније радимо и на тржиштима трећих земаља“, рекао је Путин.

Нагласио је да је Кина водећи трговински партнер Русије. У 2015. години трговински обрт две земље износио је 63,5 милијарди долара.

Позитивна динамика се може видети и почетком 2016. године, навео је руски председник.
Према Путиновим речима, енергетика остаје локомотива пословне сарадње две земље.

„Русија повећава обиме испорука преко руско-кинеског гасовода, наставља се реализација пројеката изградње рафинерије нафте ’Тјанцзински‘, строго и по плану се гради гасовод ’Сила Сибира‘ који треба да проради пуном снагом 2020. године. У току је усаглашавање услова за испоруку руског гаса западном трасом у Кину“, рекао је Путин.

Кинески партнери повећавају своје учешће у „Јамалу“, највећем руском пројекту за производњу течног гаса, додао је председник Русије.

Русија и Кина ће до краја године усагласити и питања о изградњи брзе пруге Москва-Казањ.

Према речима руског председника, ради се о трансевропској магистрали која треба да унапреди саобраћај на огромном континенту.

Кинески председник је позвао руског председника на самит Г20 који се на јесен одржава у Кини, пренео је Спутњик.

"„Руска страна ће пружити неопходну подршку кинеским пријатељима током њиховог председавања групом ’двадесет‘ и у припреми самита ’двадесеторице, који ће бити одрžан 4. и 5. септембра у Хандžоу, пошто смо ми већ председавали том организацијом. Знамо да кинески партнери веома озбиљно прилазе припреми тог догађаја"“, рекао је Путин. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво