Навала на ирске пасоше након Брегзита

Пошта Северне Ирске је саопштила да је суочена са неуобичајено великим бројем људи који траже формуларе за ирске пасоше.

Исход референдума у Великој Британији, на којем су грађани одлучили да та земља напусти Европску унију, довео је до пораста броја захтева за издавањем пасоша Републике Ирске махом међу становницима Лондона, који желе да остану грађани ЕУ.

Грађани ирског порекла похрлили су у службу за издавање пасоша Републике Ирске која је чланица ЕУ, у Кесингтону и Челсију, где су формирали дуге редове и чекали и више од 45 минута.

Захтева за издавањем пасоша је скоро нестало, наводи Ајриш тајмс.

Подаци претраживања на Гуглу, како наводи Си-Ен-Ен, показују да је повећан броја претрага из Уједињеног Краљевства о томе како добити ирски пасош.

Око шест милиона британских становника има право на ирско држављанство, а свако коме је родитељ рођен у Републици Ирској или у Северној Ирској, која је део Велике Британије, аутоматски стиче то право.

Захтев за ирским држављанством могу поднети и особе којима су баба или деда, а у појединим случајевима прабаба или прадеда, рођени на ирском острву, у одвојеном процесу регистрације у ирској амбасади.

Ирска амбасада је пријавила у петак значајан пораст у броју позива.

Многобројне особе, које зову амбасаду, сматрају да ће помоћу ирског пасоша задржати право на слободу кретања, рада и живота у ЕУ.

"Не желим да изгубим своју слободу да живим и радим у 28 различитих земаља и надам се да ће ми моја баба, која је из Ирске, помоћи", рекао је Џонатан Потс из округа Ламбет.

Власница мањег предузећа Керолајн Палмер рекла је да је била толико узнемирена због резултата референдума у Великој Британији да је разматрала да се пресели у Ирску.

Високи званичник у фирми "Биг Фор", која се бави рачуноводством, рекао је да је одувек био поносан на своје ирско наслеђе, али да никада није мислио да ће морати на њега да се ослања како би имао одговарајући приступ ЕУ.

"Неизмерно сам, ипак, захвалан што могу. Лудаци су заиста преузели власт у лудници, нико у Лондону не може да верује у то", закључио је он.

Ирска служба за издавање пасоша запослила је додатних 200 људи раније ове године због могућег повећања броја захтева за ирским пасошима услед Брегзита.

Број захтева за издавањем ирских пасоша повећан је и пре него што је референдум одржан, односно у првих пет месеци ове године порастао је за 25 одсто у односу на 2015. годину, истиче Ајриш тајмс.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара