Марш екстремиста за "Слегзит" и контрапротест антифашиста

Центром Братиславе уз јаку пратњу полиције прошло је више од хиљаду активиста словачке екстремистичке деснице, симпатизера парламентарне Народне странке наша Словачка, неонациста и Словачког заједништва. Активисти су организовали поход против "диктатуре Брисела", ислама и избеглица, а за референдум који би, као у Великој Британији, довео до "Слегзита" – одласка Словачке из ЕУ.

С друге стране, око 1.000 активиста за људска права, грађана и политичара словачке опозиције, прошло је поподне другом трасом кроз центар града у контра-походу, с циљем да покажу да Словаци и њихов главни град Братислава одбијају повампирење фашизма.

Екстремисте су антифашисти дочекали подругљивим натписима кредом дуж њихове трасе, од Главне железничке станице, а трг су неопажено раније током дана исполивали лепљивим воћним сирупом и радовали се као мала деца како се екстремистима лепе ђонови, те тешко ходају.

"Циљ је да упозоримо на актуелне проблеме. Дошли су да нас подрже и Немци, Срби, Чеси, Пољаци и Хрвати. Позвали смо и политичаре из парламентарне Народне странке наша Словачка, али нико није дошао", рекао је један од организатора екстремистичког марша "Стоп ликвидацији Европе", Маријан Магат.

"Народна странка наша Словачка" председника региона Банске Бистрице Маријана Котлебе чији су чланови учестововали на сличном походу прошле године, овог пута је препоручила својим посланицима да се не појављују, да не би дали повода властима да странку забране, а објавили су само да од понедељка почињу да сакупљају потписе на петицији за референдум о изласку Словачке из Европске уније.

Уз скандирање "Словачка Словацима!", "На стражу!" – поздрав из времена Другог светског рата и марионетског словачког клерофашистичког режима председника Јозефа Тиса, одговорног за депортацију и смрт десетина хиљада Јевреја, и песме из истог мрачног поглавља историје Словака, екстремисти су мирно прошли центром, у пратњи јаког полицијског кордона.

У ватреним говорима по доласку на Трг слободе, захтевали су "крај диктатуре ЕУ", "Слегзит", псовали немачку канцеларку Ангелу Меркел, претили вешалима словачком председнику Андреју Киски, оптуживали муслимане за насиље и перверзије, тражили оружје и да Словачка хитно изађе из шенгенског простора како би сама могла да чува своје границе.

"Хиљаду бесних мушкараца боље ће заштити наше границе и жене од полиције", изјавио је, уз буран аплауз, један од говорника који је апеловао да се Словаци самоиницијативно окупе у домобране.

Окупљенима у походу и на демонстрацијама против Европске уније и избеглица, обратила се и Сигрид Жизел из крајње десничарске немачке странке НПД, и затражила да се ухапси немачка канцеларка Ангела Меркел и њени, како је рекла, "сатанистички пајташи", а избеглице је означила за оруђе и део плана за успостављање новог светског поретка.

Ове године на улице Братиславе изашло је три пута мање симпатизера и активиста екстремне деснице него у сличном походу прошле године, а контрамитинг је овог пута био бројнији и на крају се у протесту против фашизације Словачке окупило око 1.000 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво