Да ли ће европски радници морати да напусте Британију?

После одлуке британских гласача на референдуму да њихова земља изађе из Европске уније, јавиле су се спекулације да ли ће грађани Уније који живе и раде у Британији моћи да остану у тој земљи.

Прописи ЕУ гарантују слободно кретање људи и радника у 28-чланом блоку, али будући да су гласачи подржали излазак Уједињеног Краљевства из Уније, слободно кретање би могло да се доведе у питање, па се неки радници брину да ли ће моћи да задрже посао и да са својим ЕУ пасошем остану у земљи.

Иако је имиграција била једна од тема око које су се највише ломила копља у кампањи уочи референдума, одржаног у четвртак, британски медији истичу да, кад је реч о држављанима чланица ЕУ који већ сада живе и раде у Британији, они неће бити депортовани из те земље.

Држављани ЕУ који су у Британију стигли легално, у складу са прописима који су били на снази кад су они стигли, неће морати да напусте ту земљу, тврде британски медији.

Поред тога, влада у Лондону неће терати британске компаније које тренутно запошљавају раднике из других делова Европе да их се одрекну.

Челница кампање за излазак Британије из ЕУ Жизела Стјуарт, која је и сама мигрант из Немачке, потврдила је да лидери те кампање никад нису говорили о депортацији страних радника, пише Мирор.

Британски премијер Дејвид Камерон је коментарисао ситуацију у којој се налазе грађани Велике Британије који живе у иностранству и рекао: "Желео бих да умирим Британце који живе у европским земљама и држављане ЕУ који живе ту, да за сада неће бити промена околности у којима они живе".

"За сада неће бити промена у начину на који људи путују, на који извозимо нашу робу или продајемо наше услуге", истакао је Камерон.

Градоначелник Лондона Садик Кан је на Фејсбуку такође истакао да су држављани ЕУ који живе у британској престоници "веома добродошли".

У посту који је досад лајковало 225.000 људи, Кан је написао: "Желим да пошаљем јасну поруку сваком европском држављану који живи у Лондону – овде сте веома добродошли."

"У Лондону тренутно има готово милион држављана ЕУ и они доносе велику корист нашем граду", истакао је Кан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи