Британски референдум тешко погодио Јапан

Резултат референдума у Великој Британији у Азији највише погодио Јапан, и то кроз потрес на финансијском тржишту и флуктуације валутног курса.

Резултат референдума у Великој Британији, на којем су се грађани изјаснили за излазак из Европске Уније, потресао је берзе у источној Азији, које су листом забележиле пад између пет и осам посто у једном дану.

Највећи негативни утицај одлуке британског народа, сматра се, претрпеће Јапан. Његова валута јен последњих година сматра се сигурним прибежиштем у тренуцима кризе, услед чега расте сваки пут када се деси политички потрес у Европи другде.

То, међутим, не одговара јапанској привреди која је извозно оријентисана и чији производи с растом јена поскупљују и постају мање конкурентни на међународном тржишту где јапанска електронска и аутомобилска индустрија воде тешку битку са колегама из САД, Немачке, Јужне Кореје и Кине.

Након објављивања резултата референдума јапански јен је ојачао са 105 на 99 за један долар, а просечна вредност акција пала за осам процената.

Када јен ојача за само један поен у односу на амерички долар, на пример, приходи јапанских произвођача аутомобила падну за 200 до 400 милиона долара на годишњем нивоу.

Такође, јапански аналитичари процењују да раст јена за десет поена у односу на долар и евро умањи домаћи бруто производ за 0,3 одсто.

Слаби јен је један од стубова политике јапанске владе за опоравак економије од последица светске финансијске кризе, а јапанска централна банка је потрошила десетине милијарди долара у протекле три године интервенишући не би ли га оборила.

У Јапану касне потребне структурне реформе, па урушавање тог стуба економске политике изазива велику забринутост у Токију.

Сјај који бледи

У Великој Британији налази се мало више од хиљаду јапанских предузећа, која укупно запошљавају 150.000 радника. Међу њима се налазе и велики произвођачи аутомобила "Тојота", "Нисан" и "Хонда", који из Велике Британије своје производе извозе у Немачку, француску и друге земље западне Европе.

За јапанска предузећа Велика Британија је традиционално привлачно место за пословање, јер су законски прописи и процедура за регистрацију компанија и пословање једноставнији него у другим земљама ЕУ. Лондон је велики светски финансијски центар, што је такођем магнет за јапанске компаније.

Сада ће, међутим, јапански менаџери бити присиљени да размотре могућност да напусте Велику Британију, не само због тога што ће излазак из ЕУ вероватно резултирати у увођењу трговачких тарифа између тог острва и континента, већ и због тога што Велика Британија може ући у период велике политичке нестабилности који био могао завршити поделом земље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво