Три сценарија у случају Брегзита

Несумњиво је - референдум у Британији одразиће се на политику и економију Европске уније, Британије и света. Која су три могућа сценарија у случају да Британија каже "не" ЕУ?

Дејвид Бекам заокружиће "да" због заједништва, Елизабет Харли "не" да би поново користила сијалице од 60 вати. Ако глумица победи фудбалера, најмањи проблем и за Унију и за Британију биће јачина сијалице.

"ЕУ ће изгубити једну здраву економију, најјачу војну силу, чланицу Савета безбедности, врло утицајну чланицу НАТО, тако да ће она свакако бити ослабљена. Са друге стране, Британија губи статус велике силе, излаже се свим опасностима које данас прете савременом свету од тероризма, мигрантске, економске кризе", објашњава Наташа Драгојловић, Национални конвент о Европској унији.

За заговорнике Брегзита 23. јун је прилика да се Лондон ослободи административних стега Брисела, док заговорници останка страхују од економских последица - виђен је нагли пад БДП-а, фунте и евра. И економисти их виде, али само као краткорочне. Дугорочно, Британија профитира.

"С обзиром да је Британија одавно изашла из глобалне кризе - подстиче читав један пословни круг који и даље заступа ту тезу да би уствари Британцима било јако боље, јер их бриселске институције коче и бриселска бирократија која је нееластична и не даје им знатне могућности да се размахну на бази сопствених регулатва и подстичу продуктивност", наглашава Ђорђе Ђукић са Економског факултета у Београду.

Пољуљан би био један од темеља ЕУ - слободна трговина. У случају већинског "не", три су могућа модела за Британију: по узору на норвешки - са слободним прометом, али и обавезом да допринос уплаћује у буџет Уније, швајцарски - без обавезе да пуни касу Уније или канадски - уз укидање 99 одсто царина.

"То је већ виђен модел са скандинавским земљама, делом и са Швајцарском. Овде је више реч о нагодби Брисела уз посредовање Немачке и Велике Британије у делу политичких аранжмана, пре свега за чињеницу да британски парламент хоће већу слободу одлучивања о ономе што се тиче њихове националне економије и друштва укључујући социјална давања", наводи Ђукић.

Чак и ако се Британци на референдуму определе да живе у Британији која је чланица Европске уније, верују аналитичари, наставиће да инсистирају на исправљању недостатака који су их натерали да заокружују "да" или "не".

"Грађани у Великој Британији сматрају да је ЕУ доста удаљена да није блиска грађанима, да не одговара на њихове потребе и проблеме и то је нешто што ЕУ мора, како год да реши", истиче Маја Бобић из Европског покрета у Србији.

Какав год одговор дају Британци, нема дилеме да Европска унија улази у нову еру. У којој ништа није сигурно. Други пак, тврде, Брегзит је надувана прича која се неће одразити на живот просечног Енглеза, а свакако не Европљанина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво