Крвава битка за Сирт, ИД жестоко брани своје последње упориште у Либији

Више од 60 људи је погинуло, а 140 рањено је за само 24 сата у жестоким сукобима између провладиних снага и џихадиста Исламске државе код Сирта као и у експлозији у складишту петарди код Триполија, јавила је либијска државна агенција.

У последњем упоришту Исламске државе у Либији, Сирту погинуло је 36 провладиних бораца, углавном у директном ватреном окршају са џихадистима Исламске државе. Почетни налет припадника милиције заутављен је у посоледњих неколико дана, због самоубилачких бомбашких напада есктремиста, наводи израелски лист Харец, позивајући се на извештај агенције АП.

Провладине снаге предводе милиције из Мисурате, које од почетака маја покушавају да преузму контролу над Сиртом.

Борци ИД наводно су се забарикадирали у главни штаб џихадиста, који је у време Муамера Гадафија служио као конгесни центар.

Сирт је родно место Гадафија, где је у време сукоба 2011. побегао, пошто су га побуњеници подржани НАТО авијацијом истерали из престонице Триполија.

У међувремену, агенција ЛАНА је објавила да је у експлозији складишта пиротехнике у граду Гарабули код Триполија, којој су претходили сукоби са милицијом из Мисурате, погинуло 29 цивила.

Према наводима локалног градског већа објављеног на Фејсбуку, сукобили су се припадници милиција задужени за јавну безбедност и наоружани мештани. У саопштењу се демантује да је у складишту било оружје, већ само петарде.

Изасланик Уједињених нација Мартин Коблер написао је на Твитеру да је "шокиран и тужан због насиља и изгубљених живота у Гарабулију."

број коментара 0 Пошаљи коментар