Опсерваторија: ИД контранападима брани упоришта у Сирији

Џихадисти Исламске државе извели су самоубилачке и бомбашке контранападе како би одбранили своја упоришта у Манбиџу и Табџи на северу Сирије, саопшила је сиријска опозициона Опсерваторија за људска права.

Арапско-курдске Демократске снаге Сирије од 31. маја воде жестоке офанзивне борбе против исламиста да би преузеле контролу над њиховим упориштем Манбиџом, који је и главна тачка снабдевања ИД из правца Турске.

Према наводима Опсерваторије, улазак Демократских снага Сирије у Манбиџ, у провинцији Алеп, успоравају свакодневни самоубилачки контранапади џихадиста.

ИД је јуче у југоисточном делу Манбиџа извела седам напада, од којих су два самоубилачка, док је других пет напада извршено активирањем експлозива у аутомобилима, рекао је агенцији Франс прес директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман.

Демократске снаге Сирије, потпомогнуте авијацијом међународне војне коалиције под вођством САД, опрезно улазе у град због присуства великог броја његових становника који су опсадом одсечени од света.

Неколико стотина цивила успело је да побегне из Манбиџа, где их, према наводима команданата Демократских снага Сирије, џихадисти користе као "живи штит".

ИД је јуче убила шесточлану породицу која је покушала да напусти Манбиџ, рекао је Абдел Рахман.

Према његовим речима, џихадисти су добро организовани, због чега и даље одолевају нападима антиџихадистичке коалиције.

У суседној провинцији Раки, снаге лојалне сиријском председнику Башару ел Асаду, уз помоћ руске авијације, воде борбу за преузимање града Табџе, али их успоравају контранапади ИД.

У самоубилачком нападу у четвртак погинуло је 10 сиријских војника, неколико дана после погибије 12 њихових сабораца у истовременом нападу четири бомбаша самоубице.

У Сирији је током петогодишњег грађанског рата погинуло више од 280.000 људи, а неколико милиона је расељено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи