Градоначелник Токија поднео оставку

Јоичи Масузое поднео је оставку на функцију градоначелника упркос вишенедељним напорима да се одржи на месту првог човека престонице, што представља још један корак уназад у припремама Јапана за Олимпијске игре 2020. године.

Масузое се нашао под снажном критиком у Скупштини префектуре Токио због наводног коришћења државног новца у личне сврхе, пренела је агенција АП.

Према наводима јапанских медија, оставка градоначелника Токија ће ступити на снагу 21. јуна.

Масузое је требало да присуствује свечаном отварању Олимпијских игара у Рио де Жанеиру у августу, где би током завршне церемоније примио заставу Олимпијских игара као домаћин наредних Игара.

Припреме Јапана за одржавање ОИ 2020. године су погођене низом скандала у вези новог националног стадиона, званичног логоа, као и оптужби за подмићивање у процесу добијања организације.

Масузое, бивши јапански министар здравља, лако је победио на локалним изборима у фебруару 2014. и обећао је успешно одржавање Олимпијаде 2020, чији је домаћин Токио.

Он је критиковао високе трошкове организације Игара и успешно лобирао да се нека такмичења преместе у постојеће дворане, уместо да се изграде нове.

Масузое се, осим јапанског, служио и енглеским и француским и сматрало се да је вредан члан тима за припреме ОИ.

Јапански медији су, међутим, раније ове године објавили открића да је гувернер Токија током радних посета Европи и САД одседао у скупим хотелима на рачун јапанских пореских обвезника, као и да је користио службено возило за редовна приватна путовања за викенд.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво