Број заражених ХИВ-ом у Европи у порасту

Док број заражних ХИВ-ом и број ризичних полних односа у целој Европи расте, број умрлих од сиде се због ефикасније тарпије смањује. Права оболелих и зарaжених најбоље заштићена у Луксембургу, на Малти и у Швајцарској.

Број особа заражених вирусом ХИВ је у порасту у целој Европи, али још више узнемирава што је истовремено у порасту и број ризичних полних односа, показали су резултати истраживања које је спроцела шведска истраживачка група ХЦП. (Health Consumer Powerhouse).

Број особа које живе с вирусом сиде у Европи проценењен је крајем 2007. године на око 800.000, што представља раст за осам одсто у односу на претходну годину, пренеле су светске агенције.

Број особа преминулих од сиде се, међутим, у великој мери смањио после увођења посебних терапија средином 90-тих година.

На ранг листи ХЦП-а која се односи на превенцију, приступ здравственој помоћи и права пацијената у 27 земаља Европске уније, Норвешској и Швајцарској, прва три места заузимају мале земље - Луксембург, Малта и Швајцарска.

Велика Британија заузима 9. место, Француска 12, Немачка 13, Шпанија 15, док се Италија налази на 27. месту, испред Грчке и Румуније, последњих на листи.

Беатриз Кебола, руководилац истраживања ХЦП-а је, између осталог, навела да су у више земаља ЕУ смањени буџети за борбу против сиде, као и да се специјални методи везани за сиду у затворским срединама веома слабо примењују, пре свега у источноевропским земљама.

Председник ХЦП-а Јохан Хјертквист је закључио да ниједна влада изгледа не зна прави број својих становника заражених вирусом ХИВ-а и да се мора још много учинити у борби против сиде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво