Орландо, 50 мртвих у терористичком нападу, нападач убијен, испитује се његова веза са ИД

Американац авганистанског порекла Омар Матин (29) отворио је ватру у геј клубу у америчком граду Орланду и потом се забарикадирао. Након вишесатне талачке кризе Матин је убијен. Има најмање 50 мртвих, а 53 особе су рањене. Полиција извела контролисану експлозију. САД третирају напад као терористички акт а испитује се нападачева повезаност са Исламском државом. Пре напада Матин је позвао полицију и исказивао лојалност џихадистима, преносе медији.

23.00 - Полиција је идентификовала ухапшеног у Лос Анђелесу као Џејмса Хауела из Индијане. Није утврђено да има везе са Омаром Mатеном, јавља Ројтерс

21.30 - ФБИ је у прошлости истраживао Матина због сумње да је повезан са Исламском државом или да има наклоности према исламском екстремизму, јавља Си-Ен-Ен. Била су отворена два случаја која су у вези са њим. Ипак, истражитељи још увек не могу тачно да одреде његове мотиве.

20.25 - Исламска држава преузела одговорност за напад у Орланду, преноси Ројтерс наводе агенције Амак. Ипак, сенатор са Флориде Бил Нелсон каже да још није потврђена веза џихадиста са нападом. Медији спекулишу о нападачевим мотивима

20.15 ФБИ спроводи истрагу и засад нису познати мотиви напада, рекао је председник САД Барак Обама. 

20.05 - Полиција у Калифорнији ухапсила је тешко наоружаног мушкарца у подручју геј фестивала у Лос Анђелесу, преноси Ројтерс писање америчких медија. У његовом аутомобилу су пронађени састојци за експлозивну направу. Испитује се да ли је повезан са нападачем из Орланда. 

19.30 - Пре напада Омар Матин позвао је полицију и заклео са на верност Исламској држави, јавља Си-Ен-Ен. Додаје се да је помињао и бомбаше из Бостона.

19.20 - Конгресмен Адам Шиф је саопштио да се сумња да је Омар Матин имао везе са Исламском државом, али додаје да се то још увек испитује. 

18.20 - Отац нападача не верује да је напад имао везе са религијом већ да је мотивисан хомофобијом, преноси АФП. "Жао нам је због инцидента. Нисмо знали да ће то урадити. У шоку смо као и цела земља", рекао је Садик Матин.

18.10 - На друштвеним мрежама су се појавиле фотографије нападача. На неким фотографијама носи мајице са натписом: Њујоршка полиција. 

17.50 - Неки од повређених су у критичном стању, преноси Ројтерс.

16.50 - У Орланду је проглашено ванредно стање, како би се ефикасно спровела истрага.

16.35 - Убијено 50 људи, 53 особе су рањене, саопштио је градоначелник Орланда Бади Дајер.

16.10 - Нападач идентификован као Омар Садики Матин, амерички држављанин авганистанског порекла, јавља Си-Ен-Ен

13.30 - Убијено најмање 20 особа, саопштила полиција наводећи да је у питању терористички напад.

13.15 - Полицијски званичник: У клубу је више мртвих, 42 особе транспортоване у болницу.

12.00 - Нападач је убијен, саопштила је полиција на Твитеру.

11.40 - Полиција је извела контролисану експлозију испред ноћног клуба у Орланду.

11.10 - Полиција са псима претражује терен због информација о бомби, навео је на Твитеру локални репортер Стјуарт Мур.

10.25 - Има повређених, али нема информација да има мртвих, речено је АФП-у у полицији.

Американац авганистанског порекла Омар Матин, наоружан аутоматском пушком и пиштољем, отворио је ватру на посетиоце у ЛГБТ клубу "Пулс најт" током латино вечери, када је било присутно око 100 људи. Матин је на себи имао и направу за коју се још не зна шта је.

Убио је 50 особа, а ранио 53, саопштио је градоначелник. Прво је пуцао на обезбеђење клуба, а потом узео таоце и затворио у женски тоалет, где их је држао готово три сата.

Нападач је убијен у полицијској акцији, а спасено је 30 људи.

Полиција је претраживала и терен око клуба јер су постојале информације о подметнутом експлозиву. Касније је изведена и контролисана експлозија испред клуба, али више детаља није познато.

Локални шериф Џон Мина је рекао да тај напад може да се третира као "терористички инцидент", док је ФБИ саопштио да је могуће да је нападач имао склоности ка исламистичком екстремизму, наводи АФП.

ТВ мрежа Си-Би-Ес, цитирајући изворе из служби безбедности, јавила је да је Матин рођен 1986. и да је живео у граду Порт Сент Луси на Флориди.

ФБИ је потгврдио да се Матин заклео се на верност Исламској држави пре маскара.

Специјални агент ФБИ Роналд Хопер је рекао да је убица раније био под истрагом због веза са једним америчким бомбашем самоубицом, али да током те истраге није ништа нађено против 29-годишњег Матина, преноси АФП.

Хопер је рекао да је Матин амерички држављанин и да у време напада није био праћен.

Према његовим речима, Матин је минуле седмице купио најмање два комада оружја, пренео је АП.

Матин је позвао 911 и тај позив је постао део федералне истраге, казао је Хопер, додајући да је током тог позива помињана Исламска држава.

Хопер је рекао да је Матин 2013. године пред колегама износио "запаљиве коментаре", као и да је два пута био саслушаван.

На Фејсбук налогу клуба "Пулс најт", по избијању инцидента, објављена је "хитна порука" у којој је свима поручено да напусте клуб и "наставе да трче", преносе мeдији.

Један очевидац је рекао Скај њузу да је нападач пуцао у плафон и у људе.

Током талачке кризе јавност је била информисана преко друштвених мрежа, а локална полиција је тражила од грађана да не прилазе подручју напада и да не зову полицију већ да прате информације на Твитеру.

То је најтежа масовна пуцњава у САД по броју жртава, наводи АФП.

Амерички званичници и политичари најоштрије су осудили пуцњаву у клубу у Орланду.

Потпредседник САД Џозеф Бајден саопштио је да су његове молитве са убијенима и повређенима у пуцњави и упутио саучешће породицама жртава и њиховим породицама.

Водећи републикански кандидат за председника САД Доналд Трамп је рекао да се "моли за све жртве и њихове породице".

Кандидаткиња демократа Хилари Клинтон описала је пуцњаву у Орланду као "страшан чин".

Сенатор Флориде и бивши кандидат за републиканску номинацију Марко Рубио рекао је да је нападач "животиња" чије насиље показује да је ово "ново лице рата против тероризма". 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи