Протест у Мадриду због закона о абортусу

Више десетина хиљада људи протестовало је у Мадриду против предлога владе за измену закона о абортусу, којим би женама било дозвољено да, на сопствени захтев, абортирају до 14. недеље трудноће.

Због предлога шпанске владе да се измени закон о абортусу којим би женама било дозвољено да, на сопствени захтев, абортирају до 14. недеље трудноће, у Мадриду је протестовало више десетина хиљада људи.

Реч је о највећим демонстрацијама у шпанској престоници од антиратних протеста 2003. и 2004, а, према речима једног од организатора, улицама Мадрида прошетало је милион људи, пренео је Ројтерс.

Данашњи протест под слоганом "Сваки живот се рачуна" окупио је више од 40 верских група и организација цивилног друштва.

Окупљени су захтевали да влада повуче Нацрт закона који се у овом тренутку налази у парламенту, а којим ће женама бити дозвољено да на сопствени захтев абортирају до 14. недеље трудноће.

Одредба закона која изазива највише подела, у већински католичкој Шпанији, јесте да девојке старије од 16 година могу да абортирају без одобрења родитеља.

Закон о абортусу, који је тренутно на снази у Шпанији, а датира из 1985, дозвољава абортус само у случају силовања, оштећења фетуса или опасности по физичко или ментално здравље жене.

Последњи случај често је коришћен у пракси као разлог за абортусе, којих је у Шпанији 2007. било 112.000, пренео је Би-Би-Си.

Социјалистичка влада, на челу са премијером Хосеом Луисом Родригесом Сапатером, тврди да се нови закон тиче поштовања и права жена, као и да ће свакој жени која жели да оконча трудноћу најпре бити изнета алтернативна решења, укључујући помоћ државе младим мајкама. Шпански парламент разматраће предложени закон у новембру.

Сапатерова влада предузела је, од доласка на власт 2004. године, низ друштвених реформи које су наишле на оштре критике католика, између осталог, легализација геј бракова и убрзавање процедуре за развод брака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво