Савет Европе: Време је да Европа интегрише мигранте

Европске земље морају што пре да интегришу мигранте, након што је више од милион људи протеклих месеци пристигло у Европу у потрази за заштитом, поручио је комесар Савета Европе за људска права Нилс Муижниекс у извештају о интеграцији миграната.

"Европске владе, које су до сада биле заузете краткорочним потребама као што је пријем и обрада захтева за азил, сада морају да се фокусирају на дугорочни циљ унапређења успешне интеграције миграната", истакао је Муижниекс, објављено је на сајту СЕ.

У извештају "Време је да Европа интегрише мигранте" пружају се смернице владама и парламентима за осмишљавање и примену успешне политике интеграције, а посебно се истичу европски стандарди који уређују ову област и износи се низ конкретних препорука за олакшавање интеграције миграната.

У фокусу препорука је спајање чланова породице, поштовање права на боравак, курсеви језика и интеграције, приступ тржишту рада и квалитетно образовање, ефикасна заштита од дискриминације и учешће у политици.

Међу најважнијим мерама истакнутим у извештају комесара СЕ за људска права је потреба да се подржи право на спајање чланова породице које је, како се наглашава, признато као људско право које би требало да гарантују све европске земље-домаћини.

"Владе морају да уклоне препреке које постоје у пракси и омогуће брзо спајање чланова породице", истакао је Муижниекс.

Једна од предложених мера је и омогућавање дугорочног боравка страним држављанима који су легално боравили у некој европској земљи током најмање пет година.

Комесар, такође, позива европске земље да омогуће бесплатне курсеве језика и интеграције како би олакшале интеграцију миграната, а препоручује и ублажавање правила како би се мигрантима пружио приступ тржишту рада и обезбедило квалитетно образовање деце миграната.

Такође препоручује јачање закона против дискриминације и ефикасне заштите миграната у политичком и грађанском животу, укључујући давање права мигрантима да гласају на локалним и регионалним нивоима.

"Мигранти нису претња, већ шанса. Европске земље би требало да се суоче са изазовом успешне интеграције и то сматрају дугорочном инвестицијом у своју стабилну и безбедну будућност", поручио је Муижниекс у извештају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи