Северна Кореја покушала да лансира ракету

Јужна Кореја је саопштила да је Северна Кореја рано јутрос поново покушала да лансира ракету, али да је тај покушај пропао, док је Јапан осудио потез Пјонгјанга као неприхватљив и провокативан чин, јавља АФП.

Француска агенција примећује да је реч о последњем у низу пропалих покушаја у оквиру севернокорејског програма балистичког наоружања усмереног против САД.

Министарство одбране Јужне Кореје саопштило је да је регистровало покушај лансирања ракете са територије Северне Кореје у зору, али није желело да спекулише о типу ракете.

Локални медији, међутим, наводе тврдње војних избора да се ради о моћној ракети средњег домета типа "мусудан" која је ове године већ три пута лансирана без успеха.

Јужнокорејска агенција Јонхап преноси, позивајући се на званичне изворе, да постоји могућност да је ракета експлодирала на мобилном лансеру и при том нанела озбиљне повреде особљу у непосредној близини.

"Верујемо да је покушај пропао. Тренутно анализирамо зашто и како је пропао", рекао је на конференцији за новинаре портпарол Генералштаба јужнокорејских оружаних снага Јеон Ха-Гју.

Он је казао и да јужнокорејска војска одржава снажну одбрану имајући у виду могуће даље провокације Пјонгјанга.

Истовремено, јапански министар спољних послова Фумио Кишида рекао је на редовној конференцији за медије да "поновљена лансирања балистичке ракете Северне Кореје представља озбиљне, провокативне актове против међународне заједнице, укључујући Јапан".

"То апсолутно не можемо да прихватимо", истакао је Кишида.

Резолуције УН забрањују Северној Кореји коришћење било какве балистичке ракетне технологије, али Пјонгјанг редовно испаљује ракете кратког домета у море, поред своје источне обале.

Данашњи покушај лансирања ракете учињен је у тренутку када су тензије и даље јаке на подељеном Корејском полуострву након што је Северна Кореја у јануару извела четврту нуклеарну пробу, а месец дана касније лансирала ракету дугог домета.

Ракета "мусудан", која је први пут представљена на војној паради у Пјонгјангу у октобру 2010, никада није успешно тестирана, наводи француска агенција.

Пјонгјанг је у априлу три пута покушао да тестира "мусудан", чији се домет процењује на између 2.500 и 4.000 километара.

Доња граница домета те ракете обухвата читаву Јужну Кореју и Јапан, док би горња граница укључила и америчке војне базе на Гуаму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара