Варшава: Русија годинама прети, амерички штит је одговор

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски одбио је тврдње председника Русије Владимира Путина да ће Русија морати нешто да учини поводом америчког антиракетног штита у Румунији и Пољској. Према речима Вашчиковског, Русија Пољској непрестано прети већ годинама, а антиракетни штит је само одговор Пољске на агресивне покушаје Русије да радикално прекроји архитектуру безбедности у Европи.

"Претње нам упућују годинама. Управо штит је одговор, америчко присуство је одговор. Није то тако да ми нешто одлучујемо на шта Русија одговара. Русија је та која мења карактер међународних односа, Русија је та која настоји да прекроји архитектуру безбедности у Европи. Ми одговарамо на агресивне поступке Русије", рекао је Вашчиковски пољској приватној телевизији ТВН24.

Вашчиковски је изјавио да ће одлуке о јачању источног крила НАТО које се очекују на самиту западног војног савеза 8. и 9. јула у Варшави, донети само симболично присуство савезничких војника, те не могу да представљају агресивни потез против Русије.

"Биће међународни батаљони НАТО, биће америчко војно присуство, та оклопна бригада коју су Американци већ месецима најављивали. Биће магацина америчке војне технике. Али и даље је то само симболично присуство на источном крилу. То није присуство агресивне природе", рекао је Вашчиковски.

У Варшаву данас стиже генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у оквиру последњих припрема за јулски самит НАТО у Варшави и током дводневне посете Пољској разговараће прво вечерас у четири ока с председником Пољске Анджејом Дудом, а у уторак и са премијерком Беатом Шидло, министром одбране Антонијем Маћеревичом и министром спољних послова Витолдом Вашчиковским.

У недавном интервјуу пољском државном радију Столтенберг је означио предстојећи самит НАТО као прекретницу између осталог и за одговор на, како је навео, агресивне потезе Русије.

"Одлучиће о највећем јачању способности за одбрану од времена Хладног рата и показаће јединство НАТО у смислу начела један за све, сви за једног. Ако будемо јединствени, заплашићемо евентуалног непријатеља тако да му ни не падне на памет да нападне неку од чланица НАТО", рекао је Пољском радију Столтенберг.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво