Либертаријанци именовали свог председничког кандидата

По други пут Либертаријанска странка у САД номиновала је бившег гувернера Новог Мексика Гарија Џонсона за свог кандидата на председничким изборима у САД.

Либертаријанска странка се нада да Џонсон може успешно да парира вероватним кандидатима Републиканске и Демократске странке Доналду Трампу и Хилари Клинтон с обзиром на њихов слаб рејтинг у последњим анкетама јавног мњења.

Либертаријанци се, када је реч о фискалној политици и економији, залажу за смањење пореза али и гломазног државног апарата.

Друштвено, подржавају право на истополне бракове, абортус али и на поседовање оружја и легализацију дроге, јер сматрају да људима треба дозволити све што не угрожава друге.

Шездесеттрогодишњи Џонсон освојио је номинацију у другом кругу гласања на конвенцији Либертаријанске странке у Орланду на Флориди победивши своје ривале Остина Петерсена, оснивача часописа Либертаријанска Република и оснивача компјутерске антивирус компаније Џона Мекафија, преноси АП.

Прихватајући номинацију Џонсон је делегатима рекао да ће његов задатак бити да подигне либертаријанску платформу на досад невиђени ниво.

"Ја сам порески конзеративан, а социјално либералан. Смањио бих војне интрвенције које имају нежељену последицу да будемо мање безбедни у свету", рекао је Џонсон АП-у.

Џонсон је био гувернер Новог Мексика од 1995. до 2003. године као члан Републиканске странке а претходно је био власник једне од највећих грађевинских компанија у земљи.

Напустио је Републиканску странку 2012. године после неуспеха на унутарстраначким изборима и регистровао се као либертаријанац непосредно пре него што је ушао у трку за номинацију за кандидата те странке 2012. године у трци против Барака Обаме и републиканског кандидата Мита Ромнија.

Да би његова кампања имала тежину он мора да се квалификује за председничке дебате што значи да мора да има 15 одсто подршке у признатим анкетама јавног мњења. Џонсон се нада да је то могуће због лошег котирања Трампа и Клинтонове у најновијим анкетама.

Проблем у кампањи ће му, између осталог, бити огромна финансијска предност његових ривала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи