Крајња десница у Немачкој на удару критике због расизма

Док потпредседник екстремне десничарске странке Алтернатива за Немачку Александар Голанд демантује да је у интервјуу листу "Франкфуртер алгемајне зонтагсцајтунг" упутио расистичке изјаве на рачун славног немачког фудбалског репрезентативца Џерома Боатенга, угледни лист тврди супротно.

"Људи сматрају да је он добар фудбалер, али не желе да имају неког Боатенга за комшију", рекао је наводно Голанд који се убрзо по објављивању интервјуа нашао на мети жестоких критика јавности.

Чак је и лидерка антиимигрантске АфД Фрауке Петри покушала да ублажи последице те изјаве и извинила се фудбалеру чији је отац пореклом из Гане, преноси Билд.

У међувремену је и Голанд објавио саопштење у којем каже да никад није желео да увреди Боатенга.

"Не познајем га и стога ми не пада на памет да га омаловажавам као личност", навео је Голанд.

Голанд сада тврди да је у поверљивом незваничном разговору описао менталитет неких људи, али да се "никако није изјашњавао о Боатенгу", чији су му, како је додао, "успешна интеграција и хришћанска вера" познати.

Међутим, политичка редакција ФАЦ-а је објавила да снимци њених дописника доказују супротно.

"Изјава Голанда о Џерому Боатенгу потиче из разговора који је водио са дописницима листа у Берлину и Потсдаму. Обојица колега су снимила пасус и њихови снимци се поклапају", наводи се на сајту листа.

Такође се додаје да Голанд није инсистирао на ауторизацији цитата, већ само оних реченица које се тичу руководства АфД што је лист поштовао.

Уследиле су оштре реакције немачких званичника, али и спортске јавности.

"Боатенг није странац, већ Немац. То показује да је Голанд не само против странаца, већ против оног доброг у Немачкој: модерности, либералности и отворености према свету. Голандов АфД је антинемачки", рекао је вицеканцелар Зигмар Габријел.

Министар правде Хајко Мас је на Твитеру написао да је Голанд овом изјавом "сам себе дисквалификовао и то не само као лош сусед".

Министар унутрашњих послова Томас де Мезијер је поручио да је Боатенг изузетан стуб немачке репрезентације и апсолутан професионалац, те да Немци могу да буду срећни што имају таквог човека у екипи, као немачког држављанина и суседа.

"Боатенг је изузетан играч и диван човек који се се снажно ангажовао у друштву и представља узор младима", рекао је председник Фудбалског савеза Немачке Рајхард Гриндел додавши да је неукусно злоупотребљавати популарност Боатенга за политичке пароле.

И Карл Хајнц Румениге, функционер Бајерна чији је Боатенг играч, каже да "дискриминације сваке врсте у спорту и друштву заслужују црвени картон".

На друштвеним мрежама фудбалски навијачи и други грађани поручили су у коментарима између осталог да би пре делили комшилук са Боатенгом, него са Голандом, те да би били срећни да Боатенг буде гост у њиховој кући.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво