Оптужница против Саре Нетанјаху због управљања резиденцијом?

Израелска полиција препоручила је подизање оптужнице против супруге израелског премијера Бењамина Нетанјахуа Саре, у вези с неправилностима у руковођењу резиденцијом у Јерусалиму и њиховом приватном кућом у Цезареји на обали Средоземног мора.

Сара Нетанјаху је испитивана као неко ко би могао бити оптужен за кривично дело, пише израелски лист Хаарец.

Мораће да објасни умешаност у руковођењу резиденцијом премијера и да ли су државни фондови били коришћени у њиховој приватној кући у Цезареји, како наводи овај извор.

Истрага заснована на извештају државног контролора, издатог у фебруару, уз доказе које је пружио Мени Нафтали који је руководио особљем у званичној резиденцији, фокусирана је на три ствари.

Једно је ангажовање електричара Ави Фахиме, бившег члана Централног комитета владајуће партије Ликуд који је био близак Нетанјахуу и који је годинама радио у резиденцији у Јерусалиму, а често и у кући у Цезареји и када Нетанјаху није био на власти.

Фахима је наводно позван да ради у Цезареји на Дан покајања Јом Кипур, најсветији дан у јеврејском календару, када нико од запослених у земљи не ради, осим здравствених служби и полиције, бар у јеврејским деловима земље.

Друга ствар се односи на депозит за враћене боце. Хаарец је почетком ове године пренео да је од 2009. до 2014. године Сара Нетанјаху ставила уз свој џеп хиљаде шекела од тог депозита, уместо да се паре врате држави јер је платила за пиће.

Пре две године ствар је избила на видело поводом тужбе Нафталија против државе и брачног пара Нетанјаху.

После тога је премијер вратио држави око 1.000 долара. Међутим, Нафтали тврди да је Сара присвојила шест пута већу суму.

Трећа ствар се односи на баштенски намештај купљен за званичну резиденцију премијера. Полиција сумња да је нови намештај пренет у дом у Цезареји, док је у резиденцији остао стари.

Хаарец наводи да је полиција прикупила довољно доказа за подизање оптужнице против Саре Нетанјаху, Фахиме и заменика генералног директора премијерове канцеларије Езре Саидофа.

У саопштењу, које је полиција издала, не наводи се директно који су ти докази, већ да је истрага завршена, а да је случај започет у фебруару прошле године уз одобрење врховног тужиоца.

Истрага се фокусирала на више питања у вези са сумњом да су почињена кривична дела, укључујући лажне рачуне, превару и злоупотребу поверења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи