УНХЦР: Више од 700 избеглица страдало у три бродолома

Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице УНХЦР објавио је да се страхује да је у последњих неколико дана више од 700 миграната страдало у три бродолома у Средоземном мору, јужно од италијанске обалe.

Mигранти су очајнички покушавали да се докопају Европе у кријумчарским чамцима који нису намењени пловидби на отвореном мору, наводи АП.

Портпаролка УНХЦР-а Карлота Сами рекла је за АП да је око 100 људи нестало са чамца који се преврнуо у среду, а припадници италијанске морнарице покушали су да спасу све који су пали у море.

Додала је и да је око 550 особа нестало у четвртак, пошто се преврнуо чамац који је дан раније кренуо из либијске луке Сабрата, превозећи око 670 миграната.

Око 25 избеглица успело је да се спасе домогавши се првог брода, њих 79 спасили су међународни патролни бродови, а извучено је 15 беживотних тела.

У трећем бродолому, који се догодио у петак, спасено је 135 особа, извучено је 45 тела, а број људи који се воде као нестали није познат, навела је Сами.

Преживели су пребачени у италијанске лучке градове Таранто и Поцало, у које редовно пристижу мигранти спасени из преврнутих чамаца и очевици бродолома у тешком психичком стању.

Острва на југу Италије главне су дестинације за велики број чамаца који долазе из Либије, а прошле године утопиле су се стотине миграната при покушају да пређу Средоземно море и уђу у Европу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво