Шојгу: Циљ Јунармије - васпитавање патриота

Главни задатак покрета младих војника у Русији - Јунармије јесте да се васпитавају здрави, патриотски настројени грађани Русије, а не кадрови за Оружžане снаге, изјавио је министар одбране Русије, генерал армије Сергеј Шојгу на првом Сверуском слету обновљеног војно-патриотског покрета.

"То што данас почиње јесте, према нашšем мишљењу, одавно потребан и веома важан покрет за наšшу земљу - покрет младих припадника армије. У наšшој земљи има виšше од 5.000 патриотских организација, оних које воле нашšу историју и žжеле њоме да се баве, оних који верују да нашšа земља има велику будућност, оних који верују у нашšу омладину, у ђаке, у нове генерације", рекао је Шојгу.

Према његовим речима, циљ покрета јесте да сваки млади војник чврсто верује у своју отаџžбину, да воли своју домовину, да познаје своју историју, да се поноси подвизима очева и дедова и да разуме чему треба стремити, преноси Спутњик.

Шојгу је додао да ће стотине центара за припрему кадета бити основане шšиром земље.

Министар је истакао да ће кадети учествовати у свим могућим олимпијадама, такмичењима и конкурсима.

Слет, у којем поред кадета учествују и представници руководства Министарства одбране, Савета Федерације, Држžавне думе Русије, Руског покрета ђака и других друшšтвених организација (око 500 делегата из 85 региона), одржžава се у Конгресно-излоžжбеном центру „Патриот“ у Москви.

Министарство одбране Русије одлучило је да ожžиви праксу из совјетске ере и покрене покрет младих војника „Јунармију" у оквиру којег ће šшколарци учити да склапају пушšке, пролазе војне обуке, изучавају војну стратегију и историју, да се уче дисциплини, одговорности и моралним вредностима, да развијају патриотски дух и јачају национално јединство.

Пилот пројекат "Јунармија" стартовао је у недељу, 22.маја, у Јарославској области, али ће у пуном обиму пројекат почети 1. септембра.

За младе „војнике ће бити сашšивена и униформа у зависности од тога у којем роду војске служžе - пешšадији, морнарици, авијацији, десантним јединицама…

Идеја је, како су навели у Министарству одбране, повезана са повећањем броја војно-патриотских удружžења у земљи, а има за циљ да систематизује патриотске покрете, као и да одвоји децу од улице и свега оног негативног šшто улица носи.

Идеју о стварању „Јунармије" подржžао је и руски председник Владимир Путин. 

Војне активности ће бити одвојене од школских, а ступање у "Јунармију" биће добровољно.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво