Холандија, прва мигрантска партија у Европи

Медији немачког говорног подручја бавили су се прошле недеље политичким и социјалним успехом прве европске партије миграната настале у политичком пејзажу Холандије. Већина се при томе позива на анализу објављену у "Велту", у којој се одмеравају трендови будућности и изводи паралела са, за сада неуспешном немачком муслиманском партијом БИГ (Савез за иновацију и правду).

У Холандији сада постоји партија усељеника и људи миграционог порекла: Денк. Тај "покрет", како сам себе назива, је медијима све занимљивији. Партију Денк, која се на немачком чује као наредба ("Мисли!") основали су крајем 2014. двојица парламентараца туског порекла, Тунахан Кузу и Селчук Озтурк, који су после једне свађе око интеграционе политике владе напустили своју социјалдемократску фракцију и основали властиту, религиозно-политичку.

Оно што је у почетку личило на приватан рат двојице понизних муслимана са холандским социјалдемократама због њиховог критичног става према Ердогану, ових дана се развија у помодну појаву међу младим неохоланђанима. Најпре је прошлог новембра партији приступила бивша мис Холандије за 2014. Татјана Маул, (породица пореклом из Македоније) као портпаролка странке. Други велики адут је освојен приступањем познате телевизијске водитељке Силване Симонс (породица пореклом из бивше колоније Суринама) и најавом кандидатуре на националним изборима идуће године.

На први поглед циљеви Денка изгледају као прогресивни и освежавајући: Амбиција њихових идеолога је да постану нова снага у "социјално хладном друштву на десном путу". Денк се јавно инсценира као антирасистичка, иновативна, "кул"-снага. Тај имиџ пре свега има за циљ да буде противтежа успеху антиисламске "Партије слободе" Герта Вилдерса, која би тренутно по испитивањима јавног мнења располагала највећом фракцијом у националном парламенту - када би избори били сутра. Вилдерс је по изјвама Денк-политичара већ више пута јавно назван "канцерогеном израслином", а његова политика "хитлеровском".

Тако тврдо држање младих "алохтона" ("алохтони" или страни, супротно од "аутохтона", домаћих) према Вилдерсу почело је после његових напада на ислам и Куран. Тврдо удара на тврдо. У јавност је недавно доспео један мејл, у коме члан Вилдерсове партије назива Озтурка "исповраћаним комадом халал-меса". Против шефа "Партије слободе" се овог тренутка води судски поступак због подстицање расне мржње, након што је, уз овације публике на партијском скупу, обећао "мање Мароканаца" у будућности.

Консолидација рововских подела

Десет година после убиства Теа Ван Гога, супротстављени политички фронтови не слабе, већ се консолидују. Денк савршено опслужује страсти "алохтоних". Озтурк и Кузу се "бране" против наводно растуће дискриминације којој су изложени у холандском друштву, у коме људи "губе посао" због боје коже, или због исламског имена "немају шансе за каријеру". Партија миграната се обраћа тој групи социјално амбициозних, а у својим завичајним миљеима дубоко укорењеној другој генерацији. Мото Денка је: "Глас занемарених".

Шеф партије Селчук Озтурк даје тон, док пун сентимента прича о свом оцу који се 1965. доселио у Холандију, како је он увек приликом одмора у Турској хвалио толеранцију своје нове домовине, "а сад се врло брине за њено стање свести и савести".

При томе Озтурк сениор мисли на Холандију, а не на Турску - Холандија је та која је изгубила способност толеранције! Јер са ауторитарнијим режимом из Анкаре немају мислиоци из Денка ни најмањих проблема. Када је холандско-турска новинарка Ебру Умар недавно ухапшена у Турској због критичних "твитова" према Ердогану, читав холандски парламент се дигао у њену одбрану - сви осим Денка. За малу Денк-фракцију то је само "медијска галама" и ништа више. Против хапшења и кућног претреса немају примедбе. Слично је и са другим осетљивим темама.

Турска масовна убиства над Јерменима за време Првог светског рата не смеју да се назову геноцидом. Критика Ердогана је табу. Ако други посланици турског порекла не мисле као Денк, онда се јавно прозивају као отпадници, а преко друштвених мрежа агресивно шири њихова срамота издајника. Социјалдемократски посланик Ахмед Марцоух се жалио на систематско застрашивање које "денковци" воде против њега.

Посебно је пикантна политика према Израелу и Јеврејима. Денк види положај "људи друге боје коже" данас у Холандији као онај који су имали Јевреји под нацистима. Вилдерс, који због исламистичких претњи убиством живи под сталном полицијском заштитом, за њих је "Хитлер нашег времена". Сасвим случајно је управо министар Лодевик Ашер (холандски Јевреј), задужен за ресор социјалних питања и интеграције, њихов омиљени непријатељ. Проминентно се Денк на свом сајту бори против наводне "војне кооперације Холандије и Израела".

Холандски "Ханделсблад" овако карактерише провокативни стил нове партије: "инсценирај се као жртва - и из све снаге удари по другима." Кад им нешто није по вољи, медијима и социјалним мрежама потече ужасавање и зграњавање, са промптном подршком из Денкове организације младих, "Опозиције". Кад се ради о односу према влади, не осећа се много од прокламованог Денковог циља "градње мостова".

Њиховој клијентели то ни најмање не смета. Не само да их холандски медији беневолентно прате у стопу, сад и пријем нових чланова иде као по лоју. Више од 2.000 чланова је партија добила само у последњих шест месеци, док социолози полазе од изборног потенцијала од милион Холанђана. У првом националном наступу на изборима идуће године надају се - уз подршку турских заједница и бројних припадника друге генерације усељеника - да ће освојити најмање пет посланичких места у националном парламенту.

"Расистички регистар"

За партијску базу се ради о сасвим конкретним стварима: легалним дознакама пензија и дечјег додатка за Северну Африку или Анадолију. Врло актуелна је и израда "регистра расизма", односно објављивање имена службеника у холанским инстиуцијама и на шалтерима, који се не понашају с довољно поштовања према мигрантима. То су аргументи којима се Озтурк нада како би социјалдемократама "украо" много гласова на идућим изборима.

За некад најпроминентнију политичарку миграционог порекла нема места у Денку. Ајан Хирси Али је као посланица владајуће либералне партије десног центра ВВД била светски позната критичарка политичког ислама. После убиства Теа ван Гога држава је угроженој активисткињи ускратила заштиту - сада се иселила из "усељеничке земље" Холандије, у којој исламски задојена друга генерација активно осваја националну политику. "Dank Denk, захваљујући Денку," закључује Велт

Превод: Весна Кнежевић, дописница РТС-а из Беча 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи