Дојче веле: Шта све иде у прилог останка Британије у ЕУ

Више ствари говори у прилог томе да ће Велика Британија ипак остати у саставу Европске уније, а међу њима су здрав разум као врлина Британаца, али и њихов страх од промена, евентуалног "Шкогзита" и штете коју би излазак из ЕУ имао по економију и безбедност земље, оцењује "Дојче веле".

У анализи под насловом "Десет разлога за останак Британије у ЕУ", немачки радио наводи како се, у супротности са врућом главом и афективним реакцијама које се приписују "јужњацима" попут Француза и Италијана, Британци не заносе превише страстима и револуцијама, него цене здрав разум.

"А не би било превише разумно демонстративно напустити ЕУ само зато што сте љути на Брисел", констатује се у тексту.

Дојче веле наводи да Британци имају и правило које гласи "Само не таласај" које нарочито примењују у политици или када се ради о радним местима, при чему без преке потребе ништа не мењају и претварају се да је све у реду чак и када није.

У корист останка у ЕУ говори и страх од евентуалног раскида Шкотске са Уједињеним Краљевством, имајући у виду да отац Шкотске националне партије Алекс Салмонд прети да ће, у случају иступања Британије из ЕУ, Шкоти најдаље за две године поново гласати како би се отцепили и вратили у ЕУ.

"Слично би могло да се деси у Северној Ирској и Велсу. Зато ће британски гласачи на референдуму размислити двапут", оцењује се у анализи.

Заговорници останка у ЕУ не пропуштају да помену драматичне економске последице "Брегзита", те тако министар финансија Џорџ Озборн рачуна да ће сваки Британац бити сиромашнији за 4.000 фунти годишње, а да ће цене некретнина наводно пасти за 18 одсто, што би, наводи Дојче веле, била права драма за Британце.

Ту су и финансијска "љуљања", с обзиром на то да је неколико шефова великих банака дискретно, али јавно запитало да ли ће остати у Лондону у случају "Брегзита", против кога је већина банкара и брокера, а медији преносе да се улагачи већ осигуравају за случај иступања из Уније.

Спољнополитички аргументи заузимају мање простора, али премијер Дејвид Камерон ипак на сто баца и овај адут тврдећи да би иступање из Уније нашкодило безбедности земље, констатује немачки радио.

"Након што је Барак Обама у Лондону јасно рекао да САД, у случају 'Брегзита', неће развијати посебне привредне и одбрамбене односе са Британијом, у игри је и опасност од тога да ово острво остане острво и у пренесеном смислу, усамљено против ужаса света", истиче Дојче веле.

У тексту се наводи и да је бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон, који је стао на чело кампање за напуштање ЕУ, некада био харизматичан и омиљени политичар Британаца, али да је у међувремену сам себе елиминисао из озбиљне приче својим неукусним коментарима.

Немачки радио примећује и да су анкете непоуздане, посебно у Британији, док кладионице "знају како заиста стоје ствари", а већина кладионичара каже да је вероватноћа за останак Британије у ЕУ око 80 одсто.

"Они често погађају ко ће победити у фудбалу, који коњ је најбржи, како ће се звати мали принц и ко ће бити папа. Треба веровати букмејкерима", закључује се у анализи, мање од месец дана уочи референдума на којем ће Британци одлучити о даљем чланству у ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи