Обама у Хирошими: Пре 71 годину смрт је дошла с неба и свет се променио

Барак Обама, први амерички председник у посети Хирошими, положио је венац у меморијалном комплексу посвећеном жртвама првог нуклеарног напада у свету и том приликом позвао на смањење нуклеарних залиха и чишћење света од нуклеарног оружја.

"Пре 71 годину, смрт је дошла с неба и свет се променио", рекао је амерички председник након што је положио венац и одао пошту жртвама напада који су извеле САД на тај град на западу Јапана 1945. године, преноси АФП.

Обама је истакао да сећање на 6. август 1945. никада не сме да избледи и да је бомбардовање показало како "човечанство поседује средства да уништи само себе".

"Ове душе нам говоре, траже од нас да се загледамо у себе саме", рекао је председник САД, додавши да технолошки напредак без моралне револуције може да нас осуди на пропаст.

Обама је позвао и на смањење глобалних залиха нуклеарног оружја, указавши да свет има заједничку одговорност да се запита како спречити понављање таквих страдања, наводи АП.

Амерички председник се у меморијалном комплексу уписао у књигу посетилаца, где је оставио поруку: "Спознали смо ратне страхоте. Хајде да сада, заједно, нађемо храбрости да ширимо мир и стремимо ка свету без нуклеарног оружја".

Јапански премијер Шинзо Абе рекао је у меморијалном комплексу да Обамина посета Хирошими отвара ново поглавље помирења за САД и Јапан, истакавши да искрено поштује Обамину храбру одлуку да посети Хирошиму.

Абе је поручио да трагедија каква је задесила Хирошиму никада више не сме да се понови.

Напоменуо је и да су он и Обама решени да остваре свет без нуклеарног оружја, ма колико то тешко било, преноси АП.

Токио и Вашингтон се надају да ће симболичан Обамин гест полагања венца на месту где је пала прва атомска бомба у свету, ставити акценат на њихово савезништво и удахнути живот напорима у циљу укидања нуклеарног оружја, закључује Ројтерс. 

У Хирошими је 6. августа 1945, на крају Другог светског рата, бачена прва атомска бомба, при чему је погинуло укупно око 140.000 људи.

У самој експлозији је страдало више десетина хиљада људи, док су остали преминули од повреда задобијених том приликом или од болести изазваних радијацијом током наредних недеља, месеци и година.

Обама је први председник САД који је посетио тај град, уништен у америчком нуклеарном нападу 1945. године. 

Обама је још раније рекао да се током своје историјске посете Хирошими неће извинити за атомску бомбу, коју је на тај јапански град његова земља бацила на крају Другог светског рата.

На питање да ли планира да се извини током посете Хирошими, Обама је рекао: "Не, зато што мислим да је важно схватити да лидери усред ратова доносе различите одлуке".

"Задатак је историчара да постављају питања и истражују их, али ја, као неко ко обавља ову функцију последњих седам и по година, знам да сваки државник доноси веома тешке одлуке, посебно за време рата", навео је Обама.

Само неколико сати уочи историјске посете Хирошими, Обама је рекао да то показује како бивши противници, Јапан и САД, не само да могу да постану партнери, већ и најбољи пријатељи и најприснији савезници.

После самита Г7, а пре посете Хирошими Обама је посетио америчку базу на западу Јапана.

Обама је поновио да неће упутити извињење за амерички нуклеарни напад на Хирошиму, али да ће одати почаст свима који су погинули у Другом светском рату.

"Хирошима нас подсећа да рат, без обзира на узрок или земље које су умешане, резултира огромним патњама и губицима, посебно међу невиним цивилима", написао је Обама у чланску за лист Асахи.

Истовремено, јапански премијер Шинзо Абе је оценио да ће посета Обаме Хирошими дати велики подстицај напорима да се свет ослободи од нуклеарног оружја, пренео је АП.

Оно што се догодили у Хирошими не сме да се понови, нагласио је Абе.

Барак Обама је први председник САД који ће посетити Хирошиму, где је 6. августа 1945. бачена прва атомска бомба, при чему је погинуло укупно око 140.000 људи.

У самој експлозији је страдало више десетина хиљада људи, док су остали преминули од повреда задобијених том приликом или од болести изазваних радијацијом током наредних недеља, месеци и година.

Три дана касније, САД су бациле бомбу и на јапански град Нагасаки, где је погинуло 74.000 људи.

Мање од недељу дана касније, 15. августа, јапански цар Хирохито је потписао капитулацију Јапана, чиме је окончан Други светски рат.

Већина Американаца сматра да је бомбардовање Хирошиме и потом Нагасакија било оправдано да бисе се окончао рат и спасили животи америчких држављана, док већина Јапанаца мисли супротно, напомиње Ројтерс.

Меморијални центар жтвама атомске бомбе у Хирошими недавно је посетио амерички државни секретар Џон Кери који је том приликом изјавио да је "дубоко потресен".

"Желим да изразим колико сам дубоко почаствован и потресен на личном нивоу" рекао је Кери 11. априла - први амерички државни секретар који је посетио меморијал у Хирошими.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво