Двострука копнена офанзива на ИД у Сирији и Ираку

Курдски и арапски борци су, уз подршку САД, потукли Исламску државу северно од њеног сиријског упоришта Раке, док су ирачке снаге удариле на град Фалуџу који је у рукама џихадиста, у двострукој офанзиви са најзначајнијим копненим нападима на екстремисте откако су 2014. прогласили "калифат" у Сирији и Ираку.

Сиријска опсерваторија за људска права наводи да су борци Сиријских демократских снага јуче гранатирали положаје ИД 60 километара од Раке док је коалиција на челу са САД скоро непрестано изводила ваздушне ударе.

У међувремену, ирачке трупе уз подршку провладиних милиција напредују ка Фалуџи из околних области, док хуманитарна координаторка УН у Ираку упозорава да добија "узнемиравајуће извештаје" о цивилима у зонама под опсадом.

Фото-репортер агенције Франс прес видео је америчке војнике како у близини линије фронта северно од Раке у борбама помажу курдско-арапској алијанси познатој као Сиријске демократске снаге, која је саопштила да је ослободила пет села и четири поља.

Уједињене нације су саопштиле да је само 800 од око 50.000 становника Фалуџе успело да из тог града побегне од 22. маја.

Истовремено, изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура је рекао да цивилима у сиријским градовима под опсадом прети велика глад уколико Дамаск и побуњеничке групе не омогуће бољи приступ конвојима са хуманитарном помоћи, преноси АФП.

Савет безбедности УН ће данас разматрати хуманитарну ситуацију у Сирији и могућност достављања помоћи уз помоћ падобрана.

САД и њихови савезници су се фокусирали на Раку, Фалуџу и евентуално Мосул у покушајима да поразе ИД, али експерти тврде да ће копнени напори вероватно бити компликовани и дуготрајни, наводи АФП.

Да би дефинитивно поразили ИД, оцењује француска агенција, ирачки и сиријски борци ће морати да се позабаве локалним проблемима, секташком политиком и етничким поделама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво