Путин: Русија и ЕУ треба да граде фер дијалог

Русија и Европска унија немају нерешивих противречности, али Брисел за сада није спреман за дијалог са Москвом, рекао је руски председник Владимир Путин, поручивши да две стране треба да граде равноправан и праведан дијалог као партнери како би превазишли међусобна разилажења.

Путин је, у свом тексту објављеном у грчком листу Катимерини уочи посете Грчкој, истакао да јака позиција Европе у новом међународном поретку може бити постигнута само уколико се уједине напори свих европских земаља, укључујући Русију.

"Полазиште Русије је потреба за изградњом ранвоправног и праведног партнерског дијалога са ЕУ о дугачком низу питања - од поједностављења визног процеса до изградње енергетских савеза", навео је Путин додавши да, иако се не чини да и ЕУ има такав став, "не постоји проблем који се не може решити", преноси Ројтерс.

За повратак том вишестраном партнерском односу, указује Путин, потребно је одбацити погрешну логику према којој је једна страна надмоћнија.

"Свака страна мора озбиљно да узме у обзир ставове и бриге оне друге", написао је Путин.
Он је, такође, позвао на стварање зоне економске и хуманитарне сарадње на пространству од Атлантског до Тихог океана, нагласивши да важан корак на том путу треба да постане "хармонизација европског и евроазијског процеса интеграције", преноси Спутњик.

Према његовим речима, сарадња у региону треба да се ослања на "архитектуру једнаке и недељиве безбедности", а овај посао је од посебног значаја у савременим условима када се Европа суочава са растућом конкуренцијом других центара утицаја.

Путин је подсетио да су на јубиларном самиту Русија-АСЕАН, који је недавно одржан у Сочију, стране "конструктивно разматрале и актуелна међународна питања, изгледе за пројекте интеграције и продубљивање сарадње у азијско-пацифичком региону".

У тексту у грчком листу, уочи посете Атини, Путин каже да је Грчка данас важан партнер Русије у Европи, а осврће се и на енергетску сарадњу двеју земаља, рекавши да је Русија одувек имала Грчку у виду кад је реч о испорукама енергената у Европу што доказује и продужетак уговора о испоруци гаса тој земљи до 2026. године.

"Многострани дијалози између Грчке и Русије су важан елемент овог система, пре свега када је реч о енергетском сектору. Диверсификација енергетског тржишта ће позитивно утицати на поузданост испоруке енергената, као и на саму енергетску сигурност целокупног старог континента", наводи се у чланку председника.

Како је Путин рекао, да би се вратили на пут вишестраног партнерства, потребно је одустати од логике "игре једностраности" и заиста узети у обзир ставове и међусобне интересе.

С тим у вези, Путин се осврнуо и на недавни меморандум о разумевању између руског "Гаспрома", италијанског "Едисона" и грчке ДЕПА о испоруци гаса преко Црног мора преко треће земље, који говори о томе да упркос обустави изградње "Јужног тока", Русија и даље разматра опције како да допреми гас до Европе.

Руски председник је такође навео да се поред енергетике успешна сарадња између Русије и Грчке огледа и у сферама науке, образовања и туризма, као и да је дијалог између две земље покренут посетом Русији грчког премијера Алексиса Ципраса прошле године, а потврђен током боравка председника Прокописа Павлопулоса у Русији у јануару.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво