Убиство на Окинави пореметило разговоре Обаме и Абеа

Председник САД Барак Обама и премијер Јапана Шинзо Абе одржали су билатерални састанак у Јапану пред почетак самита Г-7. Њихове разговоре и конференцију за штампу, међутим, уместо глобалних економских питања, обележило недавно убиство јапанске грађанке на Окинави, коју је, сматра се, усмртио цивил на служби у америчкој војсци.

Председник САД Барак Обама и премијер Јапана Шинзо Абе сусрели су се вечерас по јапанском времену у централном Јапану, дан пред почетак самита "Групе 7", састанка лидера седам економски најразвијенијих земаља света.

Председник Обама и премијер Абе разговарали су о потреби и начинима за стимулисање економског рата у свету, о јачању способности за одвраћање и одбрамбене моћи две земље у односу Северну Кореју, ситуацији у Јужном кинеском мору, избегличкој кризи на Блиском истоку и у Европи и о борби против климатских промена.

Међутим, као предмет њихових разговора неочекивано се наметнула трагична тема 
која ових дана потреса јапанску јавност.

Прошле недеље на јужном јапанском острву Окинави, на којем је стационирано 25.000 војника и цивилних службеника америчке војске, откривено је беживотно тело двадесетогодишње Јапанке Рине Шимабукуро, која је нестала крајем прошлог месеца.

Леш девојке из места Урума пронађен је одбачен у шуми са траговима убода ножем.

Јапанска полиција је, под сумњом да је извршио убиство и покушао да прикрије доказе о злочину уклањањем тела, ухапсила тридесетдвогодишњег Кенета Френклина Шинзата (32), цивила на служби у америчкој војсци који је запослен у великој бази Кадена.

Шинзато, који је у прошлости служио и као маринац, ухапшен је ове недеље и током саслушања истражним органима признао да је у шуму бацио кофер с телом настрадале девојке.

Злочин доминирао конференцијом за штампу

Јапански премијер Абе почео је обраћање новинарима на конференцији за штампу након сусрета са председником Обамом осудом злочина и речима да је свом госту уложио снажан протест.

"Осећам велики гнев према том себичном и гнусном злочину који је шокирао не само Окинаву, већ и цео Јапан", рекао је Абе додавши да је од председника Обаме затражио да се предузму детаљне и строге мере како би се спречили слични злочини у будућности.

Председник Обама је изразио саучешће и жаљење поводом тог трагичног догађаја, те обећао пуну сарадњу америчких снага са истражним органима. Такође, јасно је ставио до знања да ће осумњичени бити препуштен јапанском правосуђу.

Председник Обама био је присиљен да се враћа на тему злочина на Окинави и када му је било упућено питање о недавној акцији америчких беспилотних летелица у Пакистану и његовој посети Вијетнаму, па се може сматрати да је убиство на Окинави у потпуности обојило сусрет два лидера са посленицима седме силе и засенило питања каква обично прате окупљање на највишем нивоу "Групе 7".

Најава великог народног протеста на Окинави

Цивилна лица на служби у америчким базама у Јапану спадају под јурисдикцију домаћих судских органа, док за војна лица то исто важи ако су починила преступ у време када нису на дужности. 

Као цивилно лице, осумњичени Шинзато је изведен пред тужиоца у граду Наха, економском и административном центру префектуре Окинава који се налази хиљаду и по километара јужно од Токија.

Чињеница да је Шинзато мешаног јапанског и америчког порекла није ублажила гнев и незадовољство домаћег становништва, које се већ деценијама суочава са инцидентима које проузрокује америчка војска, као што су силовања, пљачке, саобраћајне несреће или падови летелица у насељена подручја.

Јапански медији пренели су изјаву члана породице настрадале, који је рекао да је за злочин криво присуство странаца, који су ту због војних база.

Локалне власти и становништво на Окинави, која чини само 0,6 посто јапанске територије али удомљава половину америчког људства у тој земљи, дуги низ година траже смањење америчког присуства и прекид даље изградње војних инсталација на њиховом острву. Америчке базе прекривају чак 18 одсто територије тог острва од 1.200 квадратних километара на којем живи 1,2 милиона људи.

Антиратни активисти и становници сада најављују одржавање великог народног протеста који би требало да окупи више десетина хиљада људи и на којем ће, оцењују јапански медији, бити тражено не смањење, већ потпуни одлазак америчког контингента са Окинаве.

То је и главни разлог зашто су два лидера највећи део свог обраћања медијима посветила напорима за ублажавање негативних последица злочина на том стратешки важном тропском острву у Тихом океану.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво