Европол: Терористи пуне тајна складишта експлозивом

Осим терориста који се позивају на ислам, све је већи број и десних екстремиста због избеглица, наводи Европол у свом годишњем извештају и упозорава да терористи пуне тајна складишта експлозивом за напад на ЕУ.

"Терористички напад и даље остаје главна претња националној безбедности земаља чланица ЕУ”, изјавио је шеф противтерористичког центра Европола Мануел Наварете Панијагва, представљајући годишњи извештај.

“Сви подаци говоре да ће ИД или терористичке групе инспирисане Исламском државом или неком другом терористичком групом поново извести нападе негде у Европи, а посебно у Француској, и то с намером изазивања тешких последица и бројних жртава међу цивилном популацијом", навео је Мануел Наварете Панијагва, преноси Јутарњи лист.

Европол упозорава да су терористичке групе промениле тактику, да сада делују глобално, и да зоне у којима се одвијају сукоби служе као места за увежбавање, припрему и координисање напада, šто их сада чини опаснијима. Европол наглашава да постоје сумње како такви кампови за увежбавање терориста постоје и на Западном Балкану.

"Осим кампова за увежбавање у Сирији, постоје исто тако и мањи кампови у ЕУ и у балканским државама. Вежбе за преживљавање служе инструкторима ИД за тестирање способности и одлучности потенцијалних чланова. Спортске активности се користе за тестирање борбене способности и отпорност на тактике испитивања", наводи се у извештају, преноси Јутарњи лист.

Реч је о новој претњи уз постојећу опасност од напада усамљених особа која није нестала, каже се у извештају.

“Имамо информације пристигле од земаља чланица које наводе да терористичке групе настоје да успоставе велика тајна складишта експлозива на тлу ЕУ којим би извели спектакуларан напад”, рекао је Панијагва, преноси Јутарњи лист.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво