Кијев: Највећи број жртава у једном дану у 2016.

У протекла 24 сата у сукобима у источној Украјини убијено је седам војника а деветоро је повређено, што је највећи број жртава у једном дану од почетка ове године, потврдио је Александар Турчинов, секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану.

Лидери Француске, Немачке, Русије и Украјине позвали су раније данас да се "што је пре могуће" примени мировни споразум, који има за циљ окончање сукоба на истоку Украјине, након што су интензивирани сукоби између украјинских и проруских снага на том подручју.

Председник Француске Франсоа Оланд, немачка канцеларка Ангела Меркел, руски председник Владимир Путин и његов украјински колега Петро Порошенко су синоћ у телефонском разговору поновили посвећеност примени Споразума из Минска и одлучност да ураде све како би обезбедили да он буде примењен што је могуће пре, наводи се у саопштењу Оландовог кабинета.

Споразум из Минска, потписан у фебруару 2015. уз посредовање француске и немачке владе, а у присуству руског председника Путина, предвиђа прекид ватре на истоку Украјине, као и низ других политичких, економских и друштвених мера за окончање сукоба на том подручју, преноси АФП.

Позив светских лидера за примену примирја је упућен након што је у нападу проруских снага на истоку Украјине, где кршења прекида ватре трају непрекидно од потписивања споразума, погинуо један украјински војник, а тројица су повређена.

Порошенко, Меркелова, Оланд и Путин су такође позвали на хитан прекид непријатељстава.

"Они су указали на важност примене свих неопходних мера за учвршћење прекида ватре на истоку Украјине, почев од повлачења оружја са фронта и планирања повлачења оружаих снага", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи