Нова турска влада: Смењен министар за питања ЕУ

Новоименовани турски премијер Бинали Јилдирим објавио је нови састав владе, два дана након што му је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поверио мандат за формирање владе. У новом Кабинету задржана је већина кључних министара, осим министра за питања Европске уније.

Мевлут Чавушоглу остао је министар спољних послова, Ефкан Ала министар унутрашњих послова, а Бекур Боздаг је и даље на челу Министарства правде, док је Мехмет Симсек и у новом саставу Кабинета потпредседник владе задужен за економију, преноси АФП.

Највећу промену представља, међутим, избор новог министра за питања ЕУ, пошто је Јилдирим на то место именовао портпарола владајуће странке Омера Челика уместо Волкана Бозкира који је до сада био на тој дужности.

Ердоган је данас одобрио нову владу коју је њему лојални савезник формирао уз обећање да ће спровести уставне реформе којим ће се проширити председничка овлашћења, преноси АП.

Јилдирим, који је на челу владе заменио Ахмета Давутоглуа, имена чланова новог Кабинета објавио је после састанка са Ердоганом.

Турски председник је домаћин Светском хуманитарном самиту у Истанбулу, али је накратко напустио тај скуп и вратио се у Анкару како би одобрио Јилдиримову владу, наводи америчка агенција.

Ердоган је Јилдириму у недељу поверио мандат да формира нову владу, након што је Давутоглу поднео оставку на ту дужност услед разилажења са председником по низу питања, укључујући мањак Давутоглуовог ентузијазма кад је реч о изменама Устава како би се председнику, који има претежно церемонијалну функцију, доделила и извршна овлашћења, наводи америчка агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи