Столтенберг: Састанак са Русијом пре састанка лидера НАТО-а

НАТО је постигао "широку сагласност" да треба одржати још један састанак са Русијом пре него што се лидери НАТО-а буду састали у Варшави, у јулу ове године, саопштили су званичници Aлијансе.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да су се министри спољних послова сложили о "двоколосечном приступу" Русији, који укључује и јачање одбране од онога што они сматрају растућом руском претњом, али и наставак дијалога са Кремљом, преноси АП.

Столтенберг је рекао да су се сви министри сложили да је неопходна платформа "попут Савета НАТО-Русија, како би одржали транспарентност, предвидљивост и да би радили на побољшању механизама смањења ризика чиме би се избегле опасне ситуације које могу лако да се отму контроли".

Савет НАТО-Русија, основан 2002. године када су односи између бивших непријатеља из времена Хладног рата били много бољи, састао се прошлог месеца први пут после скоро две године.

На састанку није дошло до превазилажења разлика у ставовима Русије и савеза који предводе САД, које су довеле до оштрог погоршања у односима, након што је Русија 2014. године припојила Крим.

Припајање Крима је довело до обуставе сарадње НАТО са Русијом, "али одлучили смо да останемо отворени за дијалог са Москвом", рекао је Столтенберг и додао да је "почело разматрање модалитета и практичних аранжмана" за поновно сазивање састанка Савета НАТО-Русија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије