Пољска тражи да се Клинтон извини и посети психијатра

Пољска премијерка Беата Шидло поручила је бившем америчком председнику Билу Клинтону да је претерао када је критиковао Пољску да је кренула путем ауторитарне демократије попут Русије под вођством председника Путина и затражила од њега да се извини Пољској. Лидер владајућих пољских конзервативаца Јарослав Качињски "шаље" га код психијатра.

Премијерка Пољске у изјави пољском државном радију каже да уз сво поштовање према Билу Клинтону, сматра да је претерао и да мора да се извини.

"Такве изјаве не само да су неоправдане, него и неправедне", казала је дана.

У Пољској, као и у скоро десетомилионској пољској дијаспори у САД, буру је изазвала изјава Клинтона на предизборном митингу његове супруге Хилари Клинтон протеклог викенда да Пољска и Мађарска траже ауторитарне лидере налик руском председнику Владимиру Путину.

"Пољска и Мађарска, те две земље које не би биле слободне да није било САД и победе у Хладном рату, сада су одлучиле да им та демократија доноси сувише проблема и траже лидере а ла Путин. Дајте нам ауторитарног диктатора, а странце држите даље. Звучи вам познато?", рекао је Бил Клинтон

Беата Шидло је подсетила да њена влада и парламент у чија оба дома конзервативна десничарска странка "Право и Правда" од новембра има комотну већину, спрема правну заштиту угледа Пољске од таквих изјава.

Према тим изменама које припрема министар културе Пјотр Глињски, Пољска би на суду тражила огромне одштете за блаћење свог угледа, без обзира на то да ли се ради о страном званичнику.

Лидер "Права и Правде", формално само посланик, али реално далеко утицајнији од шефа државе и премијерке, Јарослав Качињски "послао је Клинтона због тога што га је упоредио са Путином и друге који мисле слично право "на посматрање код психијатра".

"Ако данас неко тврди да у Пољској нема демократије, то значи да је у стању које треба анализирати медицинским методама", казао је Качињски премда је допустио да су можда криви новинари.

"Медији и разни фактори у свету стварају огроман неспоразум и можда то утиче на свест Била Клинтона. Другачије то себи не могу да протумачим", казао је синоћ Качињски.

Од Клинтонове критике оштро се јуче оградила и Мађарска.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво