Рекордна заплена у Колумбији, одузето осам тона кокаина

Колумбијска полиција запленила је рекордну количину од осам тона кокаина на плантажи банана на северозападу земље, где су га сакрили чланови клана Усуга, највеће криминалне групе у земљи.

Колумбијски председник Хуан Манеул Сантос је преко свог Твитер налога честитао полицији за "највећу заплену дроге у историји земље".

У саопштењу издатом синоћ, колумбијска полиција је објаснила да је пронашла око осам тона кокаина који припадају клану "Усуга", у плантажи банана у селу Турбо, које се налази у северозападној регији Ураба, на граници са Панамом.

Педест полицијских специјалаца учествовало је у операцији која је почела јуче у зору уз подршку хеликоптера. Кокаин је био спакован у 359 платнених кесица испод бетонског поклопца испод кога се налазило о скровиште дубоко 2,50 метра. Према полицијe дрога је припадала броју два клана Усуга, Роберту Варгасу Гутјересу, званим "Кобац".

Троје осумњичених ухапшено је у операцији али троје је успело да побегне, навела је полиција.  Према колумбијском министру одбране Луису Карлосу Виљегасу, део тих пакета с дрогом, око 1,5 тона, био је намењен "извозу".

Министар је рекао да вредност заплењене дроге по уличним ценама у Њујорку 250 милиона долара. Он је рекао да је то највећа заплена дроге на колумбијској територији, али је додао да је било случајева нешто веће количине дроге заплењене на мору.

Колумбијске власти су последњих месеци кренули у велику офанзиву против криминалних банди, посебно клана "Усуга". Почетеком маја председник Сантос је већ објавио да је заплена кокаина од почтека године достигла 87,5 тона.

Клан "Усуга", најозлоглашенија криминална група у Колумбији, настао је од демобилисаних паравојних милиција екстремне деснице између 2003. и 2006. за време председника Алвара Урибе. Та група се сматра одговорном за кријумчарење више тона кокаина ван земље, посебно према Централној Америци и САД.

Колумбија је највећи светски произвођач листова коке, основног састојка кокаина. Према последњем извештају УН, из Колумбије је извезено 442 тоне те дроге 2014. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се