Путин: Повећаћемо војни буџет због штита у Румунији

Руски председник Владимир Путин оценио је да амерички ракетни штит који је активиран у Румунији представља претњу по глобалну безбедност, као и корак ка новој трци у наоружању.

Ројтерс преноси да је Путин обећао да ће ускладити буџетску потрошњу како би неутралисао претње које штит представља по Русију.

Британска агенција подсећа да су САД јуче активирале 800 милиона вредан ракетни штит у Румунији који сматрају веома значајним за своју и одбрану Европе од држава попут Ирана, али Кремљ тврди да је циљ штита слабљење руског нуклеарног арсенала.

Агенција Тас преноси Путинову тврдњу, изречену на састанку у Сочију о развоју војно-индустријског комплекса, да распоређивање одбрамбеног ракетног система САД у Европи "представља гомилање америчког нуклеарног потенцијала".

"То није одбрамбени систем, то је део стратешког нуклеарног потенцијала САД који је пренет на периферију", рекао је Путин и додао да под периферијом мисли на источну Европу.

Путин је поручио да "људи који су донели одлуку о распоређивању ракетног одбрамбеног система у својој земљи треба да знају да су до сада живели мирно, угодно и безбедно".

"Међутим, након што су нови елементи одбрамбеног ракетног штита САД распоређени у Европи, Русија мора да размишља о смањењу претњи по националну безбедност", рекао је Путин и оценио да америчко распоређивање ракета у Румунији и Пољској представља "јасно кршење Споразума о нуклеарним снагама средњег домета".

Путин је подсетио и да су САД одбиле предлоге Русије за сарадњу на пољу ракетне одбране и упитао "где је та нуклеарна претња из Ирана којом америчка војска оправдава постављање штита у Румунији".

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво