Јеремић: 53 тачке за реформу Уједињених нација

Кандидат за генералног секретара УН Вук Јеремић истакао је у ауторском тексту за амерички интернет портал Хафингтон пост да организацију УН треба подмладити да би она остала место на којем се нације окупљају око заједничког програма за глобални напредак.

Вук Јеремић је оценио да у свету, који постаје све више глобализован и који је оптерећен геополитичким трвењима, деградацијом животне средине и смањивањем поверења у међународни систем, УН морају имати кључну улогу у успостављању нових решења и стратегија, као и снажније улоге мултилатерализма.

Указује на све веће критике да садашњи приступ УН неће бити адекватан за 21. век.

"Верујем да следећи генерални секретар треба да буде на челу заједничког напора за подмлађивањем Организације", пише Јеремић.

У својој политичкој платформи Јеремић је навео 53 задатка, која је, истиче, спреман да спроводи од првог дана.

У сам центар деловања УН-а, Јеремић би ставио решавање проблема одрживог развоја и климатских промена и испуњавање Агенде 2030 и Париског споразума о клими.

Што се тиче мировних мисија, Јеремић сматра да УН треба да имају нови генерацију мисија, које би имале снажнију улогу, бољу опрему и борбену логистику.

Такође, истиче и значај Уједињених нација за промовисање и заштиту људских права у широм света.

Јеремић сматра и да треба повећати улогу жена у Уједињеним нацијама.

"Без обзира на то ко ће бити следећи генерални секретар Уједињених нација, верујем да ови избори морају да буду прекретница за улогу жена у УН", пише Јеремић.

Јеремић је истакао да ће одлучно мобилисати ресурсе Уједињних нација за пружање хуманитарне помоћи угроженима широм света, пошто су се, како оцењује, досадашњи хуманитарни капацитети УН показали неадекватним.

Секретаријат је "срце" система УН-а, каже Јеремић и додаје да ће, ако буде изабран за генералног секретара, бити посвећен томе да земље чланице за свој новац добију боље резултате.

Вук Јеремић каже да га у тражењу привилегије да служи као девети генерални секретар УН-а воде три свеобухватна уверења.

"Прво, да обезбеђивање снажнијег мултилатерализма представља најјачу сигурносну мрежу против глобалних опасности са којима се суочавамо у наше време; друго, ревитализоване УН треба да буду централни део глобалног управљања; и, треће, постојећи ресурси УН-а морају да се користе ефикасније, тако да Организација може да испоручи резултате које захтева њено чланство и међународна заједница у целини", наводи Јеремић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара