Кларк: Русија прети нуклеарним нападом на НАТО

Бивши командант здружених снага НАТО за Европу Весли Кларк оптужио је Русију да користи претње нуклеарним нападом како би приморала НАТО "на предају".

"Русија греши ако очекује да ће се САД предати у хипотетичком конфликту у којем би Москва извела нуклеарни напад на, рецимо, Варшаву", каже Весли Кларк за Си-Ен-Ен, истовремено обећавајући узвратне мере.

Кларк, који је био главнокомандујући снага НАТО за време бомбардовања СРЈ 1999. године, рекао је, међутим, да тешко да постоји ризик да ће Русија сутра извести изненадни напад, али и да је Москва уложила много у потпуно нову војну опрему и има апсолутно нову доктрину.

"Они користе нуклеарно оружје у својим војним вежбама као средство деескалације конфликта, као да би могли да употребе нуклеарно оружје против, на пример, Варшаве и онда би НАТО рекао, 'Ох, побогу, нисмо знали да озбиљно мислите", рекао је Кларк, преноси РТ.

Кларково мишљење се слаже са страховањима пољског министра спољних послова Витолда Вашчиковског који је прошлог месеца рекао да су "активности Русије врста егзистенцијалне претње јер таква активност може да уништи земље", наводи РТ.

"Пошто сте употребили атомско оружје против нас, ми се предајемо. Они тако размишљају, и то увежбавају", рекао је Кларк говорећи о Русији и НАТО, и додао да Русија прави велику грешку јер то неће тако функционисати.

"Ми ћемо им онда узвратити", рeкao je Кларк.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво