Русија и Јапан против нуклеарних амбиција Северне Кореје

Русија и Јапан потврдили су став о неприхватљивости нуклеарних амбиција Северне Кореје, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након састанка руског председника Владимира Путина и јапанског премијера Шинзо Абеа.

"Потврђена је позиција Русије и Јапана у корист испуњавања свих постојећих споразума о денуклеаризацији Корејског полуострва. Обе државе су потврдиле неприхватање настојања Пјонгјанга да стекне нуклеарни статус", рекао је Лавров на конференцији за медије, пренео је Спутњик.

Он је додао да Русија, упркос јединственом ставу према ракетној и нуклеарној авантури Северне Кореје, сматра да су апсолутно неоправдани и веома опасни покушаји да се та ситуација искористи као изговор за несразмерно повећавање војног присуства у региону.

Јапански премијер састао се данас с руским председником Владимиром Путином у Сочију на Црном мору. 

Ово је прва посета јапанског премијера Русији од када је дошао у Сочи на отварање Олимпијских игара у фебруару 2014. године.

"Јапан није само наш сусед него је такође наш важан партнер у региону Азије и Пацифика", рекао је Путин када је примио Абеа.

Односи Русије и Јапана су оптерећени спором око Курилских острва која је крајем Другог светског рата запосео Совјетски Савез, а на која права полаже Јапан, што до данас спречава две земље да потпишу мировни споразум.

Јапански премијер је на турнеји по Европи пред самит у Јапану 26. и 27. маја групе Г7, односно Г8 из које је Русија искључена 2014. због припајања Кримског полуострва од Украјине.

Преговори о та четири вулканска острва које Јапан зове Северне територије на мртвој су тачки од када је Русија припојила украјинско полуострво Крим у марту 2014, што је Токио осудио, следећи западне земље.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је у среду да ће питање Курилских острва бити на дневном реду састанка, и додао да ће после неформалних разговора два званичника имати вечеру.

Сергеј Лавров, који је присуствовао данашњим разговорима Путина и Абеа, рекао је да су двојица званичника разговорала о "проблему мировног уговора". Он није дао детаље али је најавио да ће бити одржана нова рунда преговора у јулу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво