Кина ће учествовати у поморским вежбама са САД

У редовним поморским војним вежбама које ће у јуну и јулу предводити Сједињене Америчке Државе учествоваће и Кина, рекао је високи амерички командант, упркос тензијама поводом тврдњи Пекинга да му припадају територије у Јужном кинеском мору.

"Поморске снаге (кинеске) Народне ослободилачке војске учествоваће у вежбама, најобимнијим које организујемо, за пар месеци", рекао је новинарима у Шангају вицеадмирал Џозеф Окојн, командант америчке Седме флоте, преноси АФП.

Окојн је негирао да америчко присуство у региону подиже тензије, рекавши да је циљ омогућити приступ коридорима у међународним водама и позвавши Кину да сарађује у одржавању мира и безбедности.

САД ће предводити мултинационалне поморске вежбе под називом "Оквир вежби на Пацифику" (РИМПАЦ), највећих размера у свету, које ће бити одржане у наредна два месеца надомак обала Хаваја, наводи француска агенција.

Иако је кинеска морнарица и раније учествовала у оваквим вежбама, које се одржавају сваке друге године, ове године Кина агресивније износи своје територијалне захтеве кад је реч о поморским областима у Азији, због чега су САД у марту саопштиле да ће "преиспитати" учешће Пекинга, додаје Франс прес.

Кина је недавно најавила сопствене поморске војне вежне у Јужном кинеском мору, а три брода су у среду напустила луку како би се прикључила вежбама, пренели су кинески државни медији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи