Тед Круз се повлачи из трке за републиканску номинацију

Претендент за председничку номинацију Републиканске странке Доналд Трамп убедљиво је победио на предизборима у савезној држави Индијани. Његов страначки ривал Тед Круз је, после пораза, саопштио да се повлачи из кампање, чиме су широм отворена врата за Трампов поход на Белу кућу. У табору демократа, Берни Сандерс је, са неколико процената разлике, победио Хилари Клинтон.

Након што је на унутарстраначким изборима у Индијани претрпео тежак пораз од Доналда Трампа, Тед Круз је објавио да се повлачи из кампање за републиканску номинацију за кандидата на председничким изборима у САД.

Трамп је, након што је његов главни противник Круз одустао од трке за Белу кућу, поручио да ће победити у надметању са председничким кандидатом Демократске странке, што ће вероватно бити Хилари Клинтон, преноси АФП.

"Победићемо у новембру, и то ће бити велика победа", истакао је Трамп.

Овај њујоршки бизнисмен, који није много популаран у редовима сопствене партије, готово ће сигурно бити номинован за републиканског кандидата на изборима за председника САД, оцењује Би-Би-Си.

Трамп је рекао и да би Клинтонова била слаб председник: "Идемо на Хилари Клинтон. Она неће бити добар, већ слаб председник. Не разуме трговину. Њен супруг је потписао можда најгори трговински споразум икад, такозвани НАФТА споразум".

Међусобни вербални напади Круза и Трампа јуче су добили на жестини. Круз је Трампа оптужио да је "потпуно неморалан", да је "патолошки лажов" и "серијски женскарош", на шта му је Трамп одговорио тако што га је назвао "очајним кандидатом који покушава да спасе своју неуспешну кампању".

Међутим, неколико сати касније, након што је сенатор из Тексаса најавио да се повлачи из трке, Трамп му је честитао као "паметном и жилавом такмичару".

У трци међу демократама, Берни Сандерс је у Индијани поразио Хилари Клинтон.

Она има више делегата од Сандерса, али је после победе у Индијани Сандерс поручио да "борба још није готова".

"До сада смо победили на 17 унутарстраначких избора и добили девет милиона гласова. Када смо почињали кампању, био сам 60 поена иза Хилари Клинтон у националним анкетама. Сада истраживања показују да сам испред ње, или само неколико поена иза", рекао је Сандерс.

Све су већи изгледи да ће се Трамп суочити са Клинтоновом на јесен, у одлучујућем мегдану за наследника председника Барака Обаме, који ће напустити Белу кућу после два мандата, закључује Би-Би-Си.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара