Aмерички војник убијен у борбама сa Исламском државом у Ираку

Припадници Исламске државе убили су једног америчког војника у Ираку, током напада на ирачке курдске положаје изван Мосула, града под контролом те екстремистичке организације.

Ово је трећи амерички војник који је убијен у Ираку од када је међународна коалиција под вођством САД почела кампању против Исламске државе у лето 2014. године.

Прву вест о смрти војника дао је амерички министар одбране Еш Картер у Штугарту у Немачкој, где ове недеље води консултације са европским савезницима о борби против Исламске државе.

Картер је рекао да је војник страдао у борби, али није дао друге детаље. Један неименовани војни званичник је рекао да је војник погинуо у нападу рано јутрос. 

Представник за штампу Пентагона Питер Кук рекао је да је амерички војник убијен близу Мосула, другог по величини града у Ираку, који је у рукама екстремиста Исламске државе од лета 2014. када су они заузели велике делове северног и западног Ирака.

Америчка централна команда саопштила је само да је припадник снага коалиције убијен у Ираку у непријатељској ватри.

Један амерички војни званичник у Ираку рекао је да се ради о припаднику америчких специјалних снага, морнаричких фока (Seals), и да је он погинуо на дужности као саветник курдских пешмерга снага. Убијен је у "директној ватри" када су снаге Исламске државе пробиле истурене линије пешмерга снага.

Портпарол курдских пешмерга снага рекао је за АП да је Американац убијен снајперском ватром Исламске државе близу града Телескофа током њиховог данашњег напада у коме је било и више аутомобила бомби.

Последњи пут је један амерички војник убијен у Ираку у марту, када је амерички маринац стациониран у бази Махмур испред Мосула убијен у ракетном нападу Исламске државе.

Први амерички војник убијен у Ираку био је припадник специјалних операције који је убијен у размени ватре у октобру 2015. током напада на затвор Исламске државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво