Настављени сукоби у Алепу, погођена болница

Најмање 12 људи је погинуло, а више дестина је рањено у Алепу где су настављене борбе сиријске војске и побуњеника, док светске силе настоје да поново успоставе прекид ватре у целој Сирији. У нападу на болницу погинуло најмање четворо људи, а више од 30 је рањено. Сергеј Лавров рекао да у наредних неколико сати може бити проглашено примирје у Алепу.

Сиријска државна телевизија јавила је да је у областима које су под контролом власти јутрос погинуло седморо људи, а да је рањено 35, док је у четвртима под контролом побуњеника, према наводима опозиционих активиста, погинуло двоје људи.

У извештају телевизије наводи се да је погођена и једна болница. Према речима једног доктора, у нападу на болницу је погинуло четворо људи, а више од 30 је рањено. У побуњеничким нападима на подручја под контролом војске погинуло је, рекао је доктор, укупно 12 људи, а рањено је више од 70.

Сиријска опсерваторија за људска права потврдила је вести о артиљерсијким нападима у којима је, како наводи, страдало и једно дете. У нападима је рањено више од 50 људи, од којих су неки у критичном стању, тако да би број жртава могао да буде повећан, навела је Опсерваторија.

За 12 дана борби у Алепу погинуло је више од 250 цивила, према подацима Оперваторије.

На северу Сирије, данас су изведени ваздушни напади на град Рака, упориште Исламске државе, али активистичке групе не могу да потврде да ли су у питању били авиони Русије или међународне коалиције коју предводе САД.

У 35 ваздушних напада погинуло је 18 људи, укључујући пет припадника Исламске државе, а више десетина је рањено, саопштила је Опсерваторија.

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је у понедељак у европском седишту УН у Женеви да су у току разговори о поновном упостављању прекида ватре у Сирији, посебно у провинцији Алеп, која је постала главно поприште грађанског рата у тој земљи.

Кери је разговарао са специјалним изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром. 

Лавров: За пар сати може бити проглашено примирје

У наредних неколико сати може бити проглашено примирје у Алепу, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров након разговора у Москви са изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром.

Ескалација насиља у подељеном северном граду Алепо подрива напоре за окончање рата у Сирији, навеле су агенције.

Стафан де Мистура изразио је оптимизам након разговора са шефом руске дипломатије у Москви, рекавши да до сада није било прилике да се прекид непријатељстава спроведе "јачањем и проширењем локалних примирја", преносе агенције.

"Сви се надамо да за неколико сати можемо да прогласимо престанак непријатељства. Ако нам ово успе, значи да смо на правом путу", рекао је Де Мистура.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи