За референдум за смену Мадура 1,85 милиона потписа

Венецуеланска опозиција поднела је изборним властима 1,85 милиона потписа, тражећи референдум за смену председника Николаса Мадура, кога окривљују за дубоку економску кризу у земљи. Мадуро позвао присталице да започну генерални штрајк и "побуну".

Извршни секретар опозиционе МУД Језус Тореалба навео је на Твитеру да су организатори Националном одбору за изборе предали више од 80 кутија пуних петиција за одржавање референдума.

То је, како објашњава АФП, први корак у процесу захтева за гласање за смену непопуларног социјалистичког председника. 

Председник Венецуеле Николас Мадуро позвао је јуче своје присталице да започну генерални штрајк и "побуну", уколико опозиција успе у својој намери да га на референдуму уклони са челне позиције у држави.

Мадуров ватрени говор на Празник рада 1. маја, одржан је истовремено док се венецуеланска опозиција припрема да сутра преда чак десет пута више од 200.000 потписа потребних за одржавање референдума за смену непопуларног председника, кога окривљују за дубоку економску кризу у земљи, пренела је агенција АФП.

Мадуро је обећао да ће се борити за своје радно место на челу земље у којој су недавно уведене рестрикције електричне енергије.

"Уколико олигархија једног дана уради нешто против мене и успе да се усели у председничку палату, наређујем вам да прогласите побуну и трајни генерални штрајк", поручио је Мадуро синоћ својим присталицама окупљенима испред председничке палате.

Он им је рекао да је референдум "опција, а не обавеза. Једина обавеза су председнички избори, а они су заказани за 2018. годину".

Најновије анкете показују да више од две трећине грађана Венецуеле жели да Мадуро, који је на председничким изборима 2013. освојио тек нешто више од неопходног броја гласова за победу, напусти фотељу.

Венецуела, која има највеће потврђене резерве нафте и некад је бележила снажан економски раст, запала је у економски хаос после суноврата цене "течног злата" и у рецесији је од 2013. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи