Кери: Тражимо да сиријски режим послуша Русију

Нови ваздушни напади изведени су рано јутрос на сиријски град Алеп, иако је државни секретар САД Џон Кери стигао у Женеву у настојању да спасе прекид ватре у Сирији који је пред колапсом.

После мирног дана јуче у источном сектору ваздушни напади су настављени после поноћи, јавио је дописник агенције Франс прес са лица места. Гађано је више квартова, међу којима и доста насељен кварт Бустан ел Каср.

За сада нема информација о могућим жртвама.

Побуњеници су са своје стране тешком артиљеријом синоћ гађали западни део града, када је убијено троје цивила међу којима и једно дете, саопштила је опозициона Опсерваторија за људска права.

Више од 20 цивила и педесеторо деце изгубило је живот од 22. априла када су обновљени сукоби у Алепу, граду на северу Сирије. Већину напада извела је авијација сиријске владе, чиме се крши примирје које је ступило на снагу 27. фебруара уз посредовање Вашингтона и Москве.

Снаге председника Башара ал Асада, које имају надмоћ у ваздуху у односу на побуњенике, контролишу западни сектор Алепа, а побуњеници источни део.

Град је подељен од 2012. и постао је главно поприште сукоба у сиријском рату.

Амерички државни секретар Џон Кери допутовао је синоћ у Женеву у настојању да поново успостави прекид ватре уз помоћ УН, Русије и арапских земаља.

"Постоји нада да можемо да начинимо одређени напредак", рекао је Кери на почетку разговора са министром спољних послова Јордана Насером Џудехом одмах по доласку у Женеву.

Кери је истакао да су ово "критични сати", пренео је Ројтерс.

"Тражимо сарадњу Русије и тражимо да (сиријски) режим послуша Русију", рекао је Кери.

Уочи Керијевог доласка у Женеву, његов портпарол Џон Кирби рекао је да је амерички државни секретар позвао на хитну примену прекида ватре у читавој Сирији и обуставу напада на цивиле.

"Државни секретар је поручио да је окончање насиља у Алепу и повратак трајног прекида ватре у читавој Сирији апсолутни приоритет", рекао је Кирби, препричавајући телефонске разговоре Керија са специјалним изаслаником УН за Сирији Стафаном де Мистуром и генералним координатором сиријског опозиционог Високог преговарачког комитета Ријадом Хиџабом.

"Кери је изразио дубоку забринутост поводом погоршања ситуације у Алепу, где режим председника Башара ел Асада наставља са ескалацијом конфликта гађајући првенствено невине цивиле и кршећи примирје, за шта лажно оптужују Ел Нусра фронт", наводи се у саопштењу.

"Ти напади представљају директно кршење прекида ватре и морају одмах да престану", истакао је Кери.

Кери ће у Женеви разговарати са изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром и министрима арапских земаља. 

САД и Русија су учествовале у постизању новог привременог примирја у Дамаску, оближњем упоришту побуњеника Источној Гути, као и режимском упоришту Латакији, али не и Алепу.

Рат који је почео 2011. због крвавог гушења продемократских протеста прерастао је у сукоб са бројним актерима, како Сиријцима тако и странцима, у коме је убијено више од 270.000 људи, а готово половина становништва је напустила своје домове.

Међународна заједница жели да уклони претњу екстремистичких група које окупирају велике делове територије у Сирији и Ираку, и да заустави масовни одлазак Сиријаца, од којих велики број долази до Европе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара